Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Nameće nam se toksično i uniformirano sjeme

Autor: Valentina Mlađen

03.10.2012. 22:00
Nameće nam se toksično i uniformirano sjeme

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Pet velikih korporacija drže 75 posto svjetskog sjemena. Nameću nam toksično i uniformirano sjeme pri proizvodnji kojeg su korišteni razni pesticidi, herbicidi, insekticidi i drugi otrovi, upozorila je Lukin


Bilo da se radi o trendu ili istinskoj svijesti o potrebi očuvanja zdravlja krilatica “samo prirodno” postala je sinonim modernog čovjeka koji jureći kroz život pokušava živjeti zdravo.
Tribina EKO Zadra “Tko posadi vrt, posadio je sreću” održana u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar na kojoj se govorilo o zaštiti sjemena te o praktičnim primjerima i mogućnostima organiziranja zajednice održana je u pravo vrijeme. Pred ulaskom u Europsku Uniju kada će tržište biti otvorenije nego ikad svijest o zaštiti autohtonog sjemena mora se podići na višu razinu.
Gosti tribine, koju je moderirala predsjednica EKO Zadra Atana Grbić bili su Iva Lukin, dipl. ing. agronomije i zaposlenica EKO Zadra, Marica Jakoliš, predstvnica i voditeljica OPG-a Jakoliš čiji proizvodi nose oznaku eko te Norma Fressel, dipl. ing biologije i članica Udruge Parkticipacija.
Eko Zadar ove se godine priključio svjetskom pokretu zaštite autohtonog sjemena, a tribina je organizirana povodom kampanje o urbanom vrtlarstvu i kampanje za slobodu sjemena.
– Pet velikih korporacija drže 75 posto svjetskog sjemena. Nameću nam toksično i uniformirano sjeme pri proizvodnji kojeg su korišteni razni pesticidi, herbicidi, insekticidi i drugi otrovi koji, kako je znanstveno dokazano, izazivaju razne zdravstene probleme i bolesti. Bitno je zašititi ovih 25 posto sjemena koje nije kontaminirano, kazala je Iva Lukin istaknuvši kako je poražavajuća činjenica da se u Hrvatsku uvozi hibrdno sjeme.
Ekološku proizvodnju: način proizvodnje, očuvanje i obradu predstavila je Marica Jakoliš iz OPG-a Jakoliš.
– I sama sam odrasla na domaćoj autohtonoj hrani i moj cilj je tu hranu sačuvati. Danas koristim isto sjemenje koje sam jela kao dijete. Ono je otporno na bolesti i teške klimatske uvjete, rekla je Jakoliš. Svoje proizvode prezentirala je i posjetiteljima tribine.
– Nekad je to bila hrana na kojoj smo preživljavali, a danas su to najekskluzivniji proizvodi, zaključila je Jakoliš.
Norma Fressel predstavila je okupljenima Udrugu Parkticipacija koja promiče urbano vrtlarstvo te te uspostavu zajedničkih gradskih vrtova u gradu Zagrebu.