Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

S dna se može samo ići prema gore

Autor: Šime Ćurko

03.10.2012. 22:00
S dna se može samo ići prema gore

Foto: Filip BRALA



Zadar se s tolikim rukometnim potencijalom nikako ne bi smio zadovoljiti s ligom u kojoj je sada i iz koje, ako želi napredak, treba što prije pobjeći


Prošlu subotu trebali su gostovati u Trilju, ali nisu. Zbog blagdana Sv. Mihovila domaćini su tražili odgodu utakmice, pa je na kraju odlučeno da se dvoboj 1. kola Druge lige – jug rukometaša između Trilja i Zadra igra danas u 19.30 sati i to u Mocirama tako da su momčadi zapravo zamijenile domaćinstva (premda će Zadar u svojoj dvorani formalno biti gost). Druga liga treći je hrvatski rukometni rang i Zadru svakako ne bi trebalo biti mjesto u ligi u kojoj uglavnom igraju rekreativci i mladi igrači. Ipak, lošije od toga se valjda ne može pa se od Zadra sljedećih sezona može očekivati nekakav napredak. Jer kad ste na dnu, možete ići samo prema gore. Lani je momčad iz Mocira u Drugoj ligi, nakon ispadanja iz Prve lige sezonu ranije, zauzela četvrto mjesto. Rezultat i nije bio loš, ali činjenica da je prvak Hrvatski dragovoljac imao čak 14, a drugoplasirani Kamičak 13 bodova viška jasno govori koliko je Zadar ostao daleko od borbe za prve dvije pozicije.
U odnosu na prošlu sezonu momčad su napustili Lovre Klasanović i Matija Merhar, dva igrača 1996. godišta. Klasanović je otišao u Split, a Merhar u drugi sastav CO Zagreba. Tako se nastavlja loša praksa u kojoj, kad se i okupi neka dobra generacija (a ona 1996. godišta to i jest), najbolji mladi igrači iz Mocira odlaze još kao srednjoškolci. Nekada su ostajali barem do punoljetnosti, a sada se granica pomakla. I to nije dobro jer Zadar se u viši rang može vratiti samo s (kvalitenim) domaćim igračima. Kupovina ne dolazi u obzir što će reći da kvalitetu morate pronaći u vlastitom dvorištu.
Najava boljih dana su Dino Bukva, Ivan Arbanas te Mate Perić, trojica igrača 1996. koji su bili ili su još uvijek na popisu izbornika mlađih nacionalnih selekcija. Potvrda je to da ovaj Zadar ima prostora za napredak, ali ne na način kako se to sada radi. Jednom treba definirati ciljeve i odgovornosti, bez obzira je li riječ o amaterima ili profesionalcima. Ovako, ući u sezonu s razmišljanjem “idemo, pa što bude” ne zvuči obećavajuće. Konačno, Zadar se s tolikim rukometnim potencijalom nikako ne bi smo zadovoljiti s ligom u kojoj je sada i iz koje, ako želi napredak, treba što prije pobjeći. Naravno, ne mislimo pri tome da ispadne u Treću ligu.


Kardum: Očekujemo borbu za vrh




Frane Kardum momčad Zadra preuzeo je u ljeto 2011. nakon što je klupu napustio Romano Perinović. O očekivanja pred novu sezonu Kardum kaže:
– Vjerujem da ćemo se boriti za vrh ljestvice, ali ne možemo obećati da ćemo na kraju biti prvi. Složili smo dobru momčad s mladim igračima i nekoliko onih koji su malo iskusniji. Na treninzima bude 20-ak igrača tako da smo se mogli dobro pripremiti. Imamo domaće igrače i uz pravu atmosferu očekujem dobar rezultat. Konačan plasman neće ovisiti samo o nama, nego i o kvaliteti ostalih momčadi.


Jerak, Zelić i ostali


Najiskusniji igrači u zadarskom sastavu su Nino Jerak i Tomislav Zelić koji predvode mladu družinu iz Mocira. Riječ je o igračima s uvjerljivo najdužim rukometnim stažem u momčadi. Posebno se to odnosi na Jeraka koji je sa Zadrom u posljednjih skoro desetljeće i pol prolazio sve uspone i padove. Iskustva iz Prve B lige imaju i tri Ivana, vratar Cota te Čirjak i Šimičević te Bruno Franković. Sa Zadranima trenira i Kristijan Brkljača za kojega Kardum nije mogao potvrditi hoće li ostati ili potražiti novu sredinu. Jedino novo ime u odnosu na prošlu sezonu je povratnik Luka Plazina, upotrebljiv u vanjskoj liniji. Ostatak momčad popunjava uglavnom generacija igrača rođenih između 1994. i 1996. godine.