Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Urod jabuka najmanji u zadnjih 40 godina

Autor: Ivan Stagličić

03.10.2012. 22:00
Urod jabuka najmanji u zadnjih 40 godina


Kod nas je urod manji za osamdeset posto! Očekivali smo 100 tisuća tona jabuka, a ubrat će se 20-25 tisuća i to ako brojimo ukupan urod voćaka, ne samo prve i druge kategorije, nego i industrijsku jabuku. Od Baranje, gdje je najviše voćnjaka, preko Slavonije i Podravine, sve je veoma loše. U Dalmaciji uključivši i zadarsko područje također. Bolje je prošao samo jedan manji dio Međimurja


Početak sezone berbe jesenskih voćarskih kultura u potpunosti je pokazao ono na što voćari upozoravaju već duže vrijeme: da je hrvatsko voćarstvo pred kolapsom, što je nedavno ustvrdio i sam predsjednik Hrvatske voćarske zajednice Željko Banjavčić. Broj voćara koji ne mogu više plaćati svoje prispjele obveze u stalnom je porastu pa se HVZ za pomoć obratila Ministarstvu poljoprivrede.
Podbacili su urodi svih važnih kultura: jabuka, krušaka i šljiva. Kako nam je kazao glasnogovornik Hrvatske voćarske zajednice, mr. sc. Frane Ivković, ovo je najlošija sezona za voćare u zadnjih nekoliko desetljeća.
– Berba je u tijeku, ali otkad se bavim ovim poslom, a to je 40 godina, nisam vidio ovako loše rezultate. Pogotovo to vrijedi za urod jabuka, ali i krušaka kojih neće skoro uopće biti, potpuno su podbacile, rekao je Ivković koji upozorava da je situacija slična ovoj u Hrvatskoj i u mnogim zemljama Europske Unije.
– Mraz koji je došao u neuobičajeno doba godine spustio se Europom od Skandinavije, Poljsku je donekle zaobišlo, a onda dalje sve do ovih krajeva. To je bilo 6., 8. i 9. travnja i onda opet 18. svibnja. Spustio se polarni zrak i sve uništio. Poslije toga je bilo novog cvata i od njega većinom potiče ovo što sada beremo, ali je to je sasvim nedovoljno i nije moglo spasiti sezonu. U EU je urod manji 15-20 posto, a znate kad je kod njih i za 5 posto nečeg manje da se oni već dižu na noge, ističe Ivković koji nam, međutim, kaže kako su u Hrvatskoj posljedice puno gore nego u Europi.
– Kod nas je urod manji za osamdeset posto! Očekivali smo 100 tisuća tona jabuka, a ubrat će se 20-25 tisuća i to ako brojimo ukupan urod voćaka, ne samo prve i druge kategorije, nego i industrijsku jabuku. Od Baranje, gdje je najviše voćnjaka, preko Slavonije i Podravine, sve je veoma loše. U Dalmaciji uključivši i zadarsko područje također. Bolje je prošao samo jedan manji dio Međimurja.
Vidi se to i po cijenama. Sad su jabuke od 8,50 do 11 kuna, a lani u ovo doba su bile 4,50 – 5 kuna. Jedino što trgovci sada plasiraju stari zlatni delišes, a to su jabuke iz hladnjača, stare su godinu dana i u njima nema ničega te ja stalno ponavljam ljudima – nemojte to kupovati. Također treba naglasiti da je ovo sad cijena dok je berba. Iza nove godine trebat će u tu cijenu ukalkulirati troškove skladištenja, sortiranja, hladnjače, a i trgovci će htjeti zaraditi i prema mojoj procjeni, cijena jabuke će ove zime biti 15-17 kuna i teško će si to kupci moći priuštiti, naglasio je Frane Ivković.


Španjolci spremaju zalihe maslinovog ulja




– Koliko je situacija kritična i u EU, možda se najbolje vidi iz upozorenja Španjolcima da kupe zalihe maslinovog ulja jer će im ovogodišnji urod zbog mraza i suše te požara koji su kod njih harali, biti nikad manji. Treba reći da se i kod nas također očekuje slično stanje s maslinama, upozorio je Ivković.


Mandarine – jedina svijetla točka


U dolini Neretve je ovog vikenda otpočela berba mandarina koje su unatoč svim klimatskim poteškoćama rodile dobro i kvalitetnim plodom te se očekuje urod od 60 tisuća tona. Dvije trećine uroda predviđene su za izvoz, od čega će se osim u zemlje okruženja, najviše izvesti u Rusiju te od ove godine i u V. Britaniju gdje su posebno zadovoljni iznimnom kvalitetom hrvatske mandarine, koja po količini sadržaja soka znatno nadmašuje španjolsku. Kako je kazao predsjednik udruge Mandarina doline Neretve, otkupna cijena se očekuje 4 kune po kg u što ulazi i poticaj Ministarstva poljoprivrede od 80 lipa.


Kod Buljata daleko ispod očekivanog


Dario Buljat nam je također kazao kako je ovogodišnji urod jabuka u njegovim voćnjacima na Baštici znatno manji od očekivanog.
-Jako loše. Prvo ih je uništio mraz, poslije je došla suša u kojoj su se čitava stabla sasušila. Očekujemo da će uroda biti 20 tona prve klase i kojih 25 tona industrijske i to je sve, što je puno manje od očekivanog, kazao nam je Buljat.