Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Vrančić: Početak izgradnje kanalizacije nije predizborni skup

Autor: Siniša Klarica

03.10.2012. 22:00
Vrančić: Početak izgradnje kanalizacije nije predizborni skup

Foto: Vedran SITNICA



Rok za završetak projekta je 31. ožujka sljedeće godine. Riječ je o vremenski ograničenim sredstvima pa tako do kraja godine moramo obaviti poslova u vrijednosti 9 milijuna kuna, kazao je gradonačelnik Vrančić


Sljedećeg tjedna, točnije u utorak počinju radovi na izgradnji sekundarne kanalizacijske mreže u Mjesnom odboru Maslina. Riječ je o prilazima Ulice Edvina Androvića koja se nalazi uz zapadni rub ŠRC Višnjika tj. ulicama Prilaz Ravnih kotara, Dobriše Cesarića, Otočki prilaz i Božidara Adžije.
Plinofikacija za druga vremena
Završetkom izgradnje kolektora visokih zona u ovom dijelu Zadra, stvoreni su preduvjeti za priključenje kućanstava. Tim povodom MO Maslina posjetili su zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić, dogradonačelnik Darko Kasap i direktor Odvodnje Grgo Peronja. Riječ je o projektu vrijednom 25 milijuna kuna od čega 19 milijuna daju Hrvatske vode, a ostatak Grad Zadar.
– Rok za završetak projekta je 31. ožujka sljedeće godine. Riječ je o vremenski ograničenim sredstvima pa tako do kraja godine moramo obaviti poslova u vrijednosti 9 milijuna kuna. Očekujemo da će se projekt spajanja na glavni kolektor nastaviti i u drugoj polovici sljedeće godine jer je država odobrila za sufinanciranje čak osam projekata odvodnje, rekao je gradonačelnik Vrančić okupljenim mještanima ovog gradskog predjela.
Upravo zbog dinamike utroška odobrenih sredstava, rekao je dogradonačelnik Kasap, neće se paralelno ići s plinofikacijom koja je ostavljena za neka druga vremena. Grgo Peronja je rekao da šest mjeseci nakon završetka ovog projekta prestaje organizirano crpljenje septičkih jama, ali će se na sustav ovodnje moći priključiti samo oni objekti koji imaju građevinsku dozvolu ili potvrdu da su izgrađeni prije 1968. Ostali će morati pričekati završetak postupka legalizacije bespravno sagrađenih objekata.
 Međutim, kad je gradonačelnik Zvonimir Vrančić izrazio čuđenje nazočnošću novinara rekavši da početak izgradnje kanalizacije nije predizborni skup, reagirao je potpredsjednik MO Maslina Mate Zorica, rekavši da su ljudi u Maslini ogorčeni zbog loše realiziranog projekta odvodnje, osobito oborinskih voda.
Povišeni tonovi
Zorica je verbalno napao gradonačelnika zbog loše izvedbe Puta Bokanjca koja prije nikad ne bi poplavila, kao što se to dogodilo za posljednjih kiša. Po Zorici 90 posto šahtova na cesti je upalo u zemlju pa se voda slijeva umjesto u odvodnju u dvorišta privatnih kuća. Na drugu stranu, govorio je Zorica, već je zbog prevelike brzine stradala jedna osoba pa je zaprijetivši blokadom prometnice povišenim tonom zatražio izgradnju uspornika.
Gradonačelnik Vrančić mu je replicirao da spusti ton obraćanja i da on nije kriv što je neodgovorna vozačica jurila 100 km/h. Vrančić je dodao da u pravilu završetak gradnje gradskih prometnica prati zahtjev za postavljanjem „uspornika” ili ležećih policajaca pa će u Gradu izviditi mogu li se oni uopće postaviti na novoobnovljene ceste koje su napravljene za što brže prometno povezivanje grada. Također, mještani su izrazili nezadovoljstvo bukom koju proizvode nestručno postavljeni poklopci šahtova, dok na drugu stranu, zbog zavarenih šahtova sustav nije mogao upiti nedavne velike kiše. Tijekom radova spomenute prometnice bit će zatvorene za prometovanje motornim vozilima.