Srijeda, 8. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Država koči postavljanje solarnih ploča po krovovima

03.10.2013. 22:00
Država koči postavljanje  solarnih ploča po krovovima


Hrvatska je administrativnim i birokratskim mjerama ograničava intenzivniji razvoj ovog energetskog sektora i destimulira interes ulaganja. Država je propisala premalu kvotu za integrirane solarne elektrane na krovovima od 15 MW, ove je godine kvota razgrabljena za manje od 30 dana


U isto vrijeme dok Hrvatska ima obavezu prema EU da iz  obnovljivih izvora energije zadovoljava 20 posto svojih potreba do  2020. godine, država birokratski odlukama zaustavlja razvoj istih. To je  najbolje vidljivo na primjeru proizvodnje električne energije iz solarnih  fotonaponskih elektrana, kako je istaknuto na jučerašnjoj tiskovnoj  konferenciji održanoj na prvi dan 6. Dana inženjera elektrotehnike koji  se tradicionalno održavaju u Zadru u organizaciji Hrvatske komore  inženjera elektrotehnike. Na skupu prisustvuje 600 inženjera elektrotehnike iz regije, održava se pod pokroviteljstvom predsjednika RH Ive  Josipovića, Ministarstva gospodarstva graditeljstva, Grada Zadra i Zadarske županije.
– Hrvatska je administrativnim i birokratskim mjerama ograničava  intenzivniji razvoj ovog energetskog sektora i destimulira interes ulaganja. Početkom 2013. godine propisana je kvota za integrirane solarne  elektrane na krovovima od 15 MW koja se potrošila za manje od 30 dana. Trenutno je u Hrvatskom operateru tržišta energijom preko 500  zahtjeva s preko 30 MW nepotpisanih ugovora. Ukoliko Vlada RH i Ministarstvo gospodarstva ne donese značajniji preokret u definiranju  kvota, bojimo se da bi one za 2014. godinu mogle planuti za nekoliko  dana i da se opet proces izgradnje solarnih elektrana neće intenzivirati  niti će se u tom gospodarskom sektoru ostvariti značajniji rast i otvarati  nova radna mjesta, rekao je dipl. ing. el. Darko Angebrandt.
Opće mišljenje struke jest da su ova ograničena donesena jer država  nema novaca da financira razliku između komercijalne i povlaštene otkupne cijene kWh koja iznosi od 2,10 do 3,40 kune. Za investiranje u  solarne elektrane na krovovima kuća uz gospodarstvo zainteresirani su  i građani, ali njihove težnje ako se ne promjeni državna politika ostat  će samo na razini plana. Nove kvote bi službeno trebale izaći 31. listopada.