Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Tri nova uređaja olakšat će život onkoloških bolesnika

03.10.2013. 22:00
Tri nova uređaja olakšat će život onkoloških bolesnika


Odjelu za kirurgiju kupljen je monitor vitalnih funkcija, Odjelu za pulmologiju razna kliješta za biopsiju te igle za TBP, a možda i najznačajniji dio opreme otišao je na Odjel za radioterapiju i nuklearnu medicinu i to terapijski stolac
Liga protiv raka Zadar donirala je Općoj bolnici Zadar tri bolnička uređaja u vrijednosti 55.000 kuna. Tim povodom sazvana je u konferencija za medije na kojoj su sudjelovali članovi Lige te liječnici OB Zadar.
Odjelu za kirurgiju kupljen je monitor vitalnih funkcija, Odjelu za pulmologiju razna kliješta za biopsiju te igle za TBP, a možda i najznačajniji dio opreme otišao je na Odjel za radioterapiju i nuklearnu medicinu i to terapijski stolac.
Prije tri godine Liga protiv raka Zadar krenula je s veoma zahtjevnim projektom besplatnog telefona psihološke pomoći oboljelima od raka i njihovim obiteljima. Bio je to izuzetno skup i organizacijski zahtjevan projekt koji je funkcionirao 2,5 godine, a sredstva su prikupljana brojnim akcijama, od predstava, izložbi do koncerata. Donaciju čine sredstva koja nisu utrošena u telefon, a koji je bio samo premosnica do psihoonkološke ambulante koja sada djeluje
Opća bolnica Zadar godišnje obrađuje 400-tinjak novooboljelih onkoloških pacijenata, a ta brojka još je i veća, ako se uračunaju pacijenti iz Županije koji zaobilaze zadarsku bolnicu, odnosno na liječenje su usmjereni u neki drugi bolnički centar u Hrvatskoj. Po posljednjim podacima Registra za rak iz 2010. godine u Zadarskoj je županiji bilo 855 novooboljelih bolesnika od malignih bolesti, s time da i dalje po broju oboljelih predvodi karcinom dojke kod žena, potom karcinom pluća te karcinom kolona, odnosno rektalnog područja.