Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Fantela i Marenić predloženi za svjetske jedriličare godine

03.10.2016. 22:00
Fantela i Marenić predloženi za svjetske jedriličare godine


Šime Fantela i Igor Marenić nastavljaju dobivati priznanja za sjajne nastupe 2016. godinu. Olimpijski i svjetski prvaci, europski doprvaci i vodeći na ljestvici najboljih svjetskih jedriličara u klasi 470 nominirati su za jedriličare godine na Zlatnoj listi Međunarodne jedriličarske organizacije. Osim posade Sv. Krševana ISAF je predložio još četiri kandidata. To su Novozelanđani Peter Burling i Blair Tuke, dvojac koji dominira u klasi 49er (olimpijski i svjetski prvaci), lanjski dobitnici ove nagrade, zatim Englez Giles Scott, zlatni u Finnu s Igara u Riju, svjetski prvak 2015. i 2016. Potom Argentinac Santiago Lange, zlatni iz Rija u Nacri (katamarani), novoj olimpijskoj klasi. Zanimljvo je da je Lange zlato osvojio u 54. godini i to s jednim plućnim krilom. Nominiran je i francuski paraolimpijac Damien Seguin (zlatni u Riu i svjetski prvak 2015. u klasi 2.4 Norlin). Kao u muškoj, i u ženskoj je konkurenciji pet nominacija.
– Iznimno smo ponosni i počašćeni što smo nominirani za nagradu Rolex jedriličar(i) godine. Ovo je zaista točka na “i” naše iznimne sezone u kojoj smo postali olimpijski pobjednici i svjetski prvaci. Prvi put u povijesti ovog prestižnog izbora i vi ćete imati priliku glasati (za nas, naravno), ali o tome ćemo vas još obavijestiti – napisali su Šime i Igor na svojoj Facebook stranici.
Proglašenje jedriličara godine bit će 8. studenoga u Barceloni, a osim žirija po prvi put svoj glas mogu dati i svi zainteresirani i to preko interneta. Javno glasanje počet će 4. studenoga u podne, a trajat će 72 sata. Riječ je o nagradi koja se dodjeljuje od 1994., a Fantela i Marenić su prvi hrvatski jedriličari koji su se našli na Zlatnoj listi nominiranih.