Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Vican studentima: Budite kritični

03.10.2016. 22:00
Vican studentima: Budite kritični


Napravili ste najbolju odluku kad ste to napravili, kad ste se odlučili za naše Sveučilište. Došli ste u grad u gradu, sa šest tisuća studenata na Sveučilištu, poručila je jučer rektorica dr. sc. Dijana Vican novim studentima Sveučilišta u Zadru. Podsjetila ih je kako Sveučilište u Zadru baštini tradiciju prvog sveučilišta na tlu Europe iz daleke 1396., a Sveučilište u Zadru jedino je integrirano sveučilište u Hrvatskoj. Rektorica je sveučilištarcima i sveučilištarkama, kako ih je nazvala, pojasnila značenje integriranog sveučilišta, a ujedno je najavila kako će najvjerojatnije biti jedini s tropredmetnim studijem.
– Imam privilegiju da imam vas studente, koji ste najpametniji i najljepši. I da imam četvero prorektora, kao i ostale suradnike. Kažu poduzetnici da je u poslu najvažniji tronožac, naša treća noga od stola je Studentski zbor, istaknula je rektorica. Poručila je brucošima kako je čovjek sretan kad ostvaruje svoju želju, no sada im je najvažnija volja.
– Neprijatelj može biti lijenost. Ukoliko budete radili na volji, zagarantiran vam je uspjeh. No, sam uspjeh nije samo u studiranju, već i u prijateljstvu. Prijateljstvo i vaš akademski uspjeh su kao dlan i nadlaktica. Ova Hrvatska treba osobe s identitetom i nacionalnim i osobnim. Na ovom Sveučilištu se ne traži jedinstvenost, već dijalog. Prije 29 godina sam došla u Zadar, mislila sam da idem na izlet, a danas promoviram ovaj grad na svakom koraku. Nalazite se u gradu koji je jedinstven, ovdje imate najljepše boje koje se mogu spojiti, nigdje nisam vidjela toliko nijansi plave boje. Tražimo osobe koje su inovativne, a ovdje imamo razne studentske projekte. Zagrlite svoj problem pa ćete ga riješiti. Budite kritični, vrata rektorata su vam uvijek otvorena, istaknula je rektorica pozvavši studente da im ne bude teško prošetati se od starog do novog kampusa.
Uz prorektoricu za nastavu i studentska pitanja, dr. sc. Nedjeljku Balić Nižić i Meri Lukić, voditeljicu studentske službe, susretu sa studentima prve godine nazočio je i Mario Malbaša, predsjednik Studentskog zbora. On im je pojasnio kako je Studentski zbor jedino predstavničko tijelo studenata na Sveučilištu u Zadru. Predstavio im je ustrojstvo Studentskog zbora, kao i odbore koji djeluju na terenu.