Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Neka plavo ostane plavo!

Autor: Valentina Mlađen

03.11.2008. 23:00
Neka plavo ostane plavo!

Foto: Filip BRALA



U Gradskoj knjižnici Zadar postavljena je multimedijalna izložba “Neka plavo ostane plavo” posvećena očuvanju podmorja Jadrana. Izložba je otvorena u organizaciji udruge “Eko – Zadar”, a za posjetitelje će biti otvorena do 15. studenoga na ulazu Gradske knjižnice Zadar.
Projekt provode udruge “Sunce” iz Splita i “Plavi svijet” iz Velog Lošinja, a postavljena je kao dio projekta “Jačanje sektora civilnoga društva za zaštitu mora u Hrvatskoj”. Projekt je financiran od strane Europske unije iz sredstava programa CARDS 2004., a postavljanje izložbe u Zadru financirao je Grad Zadar s pet tisuća kuna.
Izložba se sastoji od 18 informativno – edukativnih panela, kratkih dokumentarnih filmova i fotografija na temu očuvanja i zaštite mora koji pokazuju njegovu bioraznolikost. Sadržaj panela temelji se na znanstvenim činjenicama, a osmišljen je tako da bude zanimljiv široj javnosti te da predstavi svu raznolikost i ljepotu koju krije podvodni svijet Jadranskoga mora. Također svaki panel ima i ilustrurani dio namijenjen najmlađima koji na pojednostavljeni način prikazuje temnu panela. Poruka cijele izložbe je zaštita podmorja čija bogatstva sve više blijede štetnim utjecajem čovjeka.
– Cilj ove izložbe je senzibilizirati javnost u vezi problematike i očuvanja Jadranskog mora kojI nam je zajedničko bogatstvo, istaknula je voditeljica projekta Maja Peranić, inženjer biologije i ekologije mora.
Nakon otvorenja za dvadesetak okupljenih, kao i druge članove knjižnice koji su se zatekli na otvorenju, priređen je mali vegeterijanski domjenak.