Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Grobljanski Red Carpet

03.11.2010. 23:00
Grobljanski Red Carpet


Ni blagdan Svih svetih kad hrvatski građani pohode groblja i sjećaju se svojih mrtvih, nije mogao ove godine proći bez uprizorenja politike na hrvatski način. Čak tri dana za redom, kao da je riječ o spektaklu, a ne o sjećanju na najmilije kojih više nema, političari i njihovi epigoni čak su tri dana zaredom naručili novinare da poprate njihovo spektakularno postavljanje vijenaca.
Da bi posvjedočili kako, eto, i oni poštuju mrtve, najprije su aktualna vlast, vojska, policija i nekoliko stranaka to učinili u petak, dva dana prije, kako im ne bi izmaknuo produljeni vikend. Onda su „kontru” učinili SDP-ovci i antifašisti kako bi obilježili oslobađanje Zadra u Drugom svjetskom ratu. Pritom su, na sasvim neprimjerenom mjestu, održali nastavak neuspjele saborske rasprave o povjerenju Vladi RH umotan u podignuti prst o nepoštivanju antifašističkih zasada. Nekrofilski „spektakl” vrijedan gotičke novelistike, učinila je i koordinacija braniteljskih udruga koja je odlučila da će svoje vijence položiti točno na državni blagdan Svih svetih, niti s ovima, niti s onima. Vidjevši da pozornica Gradskog groblja puni stranice medija, ni HSP nije odolio scenografiji čempresa i križeva te je i on svoj stranački performans „Kad mogu i drugi…”, osvijetljen s 19 svijeća uprizorio na Gradskom groblju.
Umjesto tišine, kontemplacije o našoj prolaznosti i nade u vječnost, kada je sadašnjost nimalo personificirana dolina suza, gradsko groblje moralo je otrpjeti svu besmislenost odaslane političke poruke sa za to neprimjerenog mjesta. Groblje je mjesto tišine, susreta s jedinim izvjesnim što dolazi u čovjekovom životu, mjesto na kojem skrušeno spoznamo da smo većina nas prolazni bez tragova u povijesti. Umjesto toga, u njegovo zelenilo se uvlače razni derivati hrvatske trash kulture, a svemu tome izvrnutom, posebice ne odolijevaju ni političari koji kao da se sve više udaljavaju od stvarnosti. Napose od onih ljudi koji s krizantemama u rukama pohode posljednja prebivališta najmilijih. Još samo nedostaje da raznosači reklamnih letaka otkriju ovu novu medijsku meku, pa da se i oni pojave kod središnjeg križa.
Umjesto skrušenosti, istinske pošte za mrtve, političari su vidjeli odrađivanje obveze u petak, lamentaciju na još jedan pokušaj talijanizacije zadarskih ulica te upiranje jedne skupine u dokazivanju onog što su odavno dokazali. Rekao bi Shakespearov producent Philip Henslowe: “… nedostaju samo pas, piratski kralj, zamjena indentiteta, Mehunka” i Red Carpet se slobodno može prostrti na Gradskom groblju Zadar.