Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

HSP: Nije vrijeme za izražavanje žaljenja

03.11.2010. 23:00
HSP: Nije vrijeme za izražavanje žaljenja


Zadarski HSP-ovci danas su na gradskom groblju u Zadru zapalili 19 svijeća u znak protesta posjetu srpskog predsjednika Borisa Tadića Vukovaru i Paulin Dvoru. Nakon paljenja svijeća kod središnjeg križa, predsjednik žuzpanijskog HSP-a Đani Bunja obratio se novinarima rekavši da ovim činom HSP želi podsjetiti na žrtve koje je Vukovar podnio i na činjenicu da je Republika Srbija napala Vukovar.
– Napad je izvršen 25, kolovoza 1991. a opsada Vukovara trajala je 87 dana. Postrojba koja je napadala Vukovar bila je 1. gradijska proleterska mehanizirana brigada. Ispraćeni cvijećem na ulicama Beograda, njeni pripadnici imali su na kapama zvijezdu petokraku. Pod tim simbolom u Vukovaru je ubijeno više od 1.700, a ranjeno više od 2.500 branitelja i civila. Njih 1.300 je zatočeno, a neki su od njih, odmah nakon zatočenja pogubljeni. Ovčara je mjesto na kojem se dogodio zvjerski zločin i pogubljenje zarobljenih branitelja ranjenika iz vukovarske bolnice. Još uvijek se ne zna za sudbinu 1.011 hrvatskih građana, rekao je u uvodu poruke zadarskoj i hrvatskoj javnosti Đani Bunja.
Poradi toga, kaže Bunja, još nije vrijeme za izražavanje žaljenja jer je potrebna isprika Vukovaru i cijelom hrvatskom narodu. Međutim, da bi se dala isprika, potrebno je provesti sudske postupke protiv onih koji su odgovorni za stradanje Vukovara i ostalih mjesta u Hrvatskoj.
– Također je potrebno nadoknaditi materijalnu štetu koja je počinjena za vrijeme agresije i onda se mogu stvoriti uvjeti posjetu, ali službenu, jer ovo je neslužbena posjeta srbijanskog predsjednika. Tom prilikom tek bi srbijanski predsjednik mogao dati ispriku hrvatskom narodu, rekao je na kraju Đani Bunja.