Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Kako i zašto drogi reći “ne”

03.11.2010. 23:00
Kako i zašto drogi reći “ne”


Na raspolaganju smo u muzeju svakim danom osim nedjelje od 10-12 i od 18-20 sati. Želimo da se u potpunosti ispuni edukativna svrha izložbe. Ipak, nitko bolje ne poznaje problem ovisnosti od onih koji su pola života proveli u tome, što osobno, što uz nekog bliskog, rekao je Siniša Kabić, predsjednik Udruge Porat


Edukativna  izložba “Droga – zlo današnjice”, koja je otvorena 20. listopada u organizaciji Narodnog muzeja Zadar i izdavačke kuće Laureana, zbog  velikog interesa će biti otvorena puno duže nego što je  najavljeno. Uz to, svaki dan  osim nedjelje će u Narodnom  muzeju od 10 – 12 i od 18 do  20 sati biti netko od članova  udruga koje sudjeluju u projektu, uglavnom bivši ovisnici  i roditelji ovisnika.
Radi se o udrugama Porat,  Nada, Lanterna i o Terapijskoj zajednici Mondo Nuovo. Jučer je na prvi dan  “dežurstva” u muzeju  “dežuran” bio Siniša Kabić,  predsjednik Udruge apstinenata za pomoć pri resocijalizaciji Porat.
– Izložba je odlično napravljena i zaista potiče na  razmišljanje. Ali ne želimo  stati samo na tome. Zato smo  ovdje na raspolaganju svim  posjetiteljima muzeja da nas  pitaju što ih zanima. Tako da  se o ovom velikom problemu,  ne samo razmišlja, već diskutira, raspituje, zaključuje,  da se u potpunosti ispuni  njezina edukativna svrha.  Ipak, nitko bolje ne poznaje  problem ovisnosti od onih  koji su pola života proveli u  tome osobno ili uz nekog  bliskog. Naravno, svatko od  njih može najbolje govoriti iz  svoje perspektive, kazao je  Kabić.
Kako ističe Renata Peroš,  ravnateljica Narodnog muzeja, posjet izložbi najavile su  brojne zadarske škole pa će  postav u muzeju ostati i iza  20. studenog.
– Prilagođavamo se učenicima i nadamo se da će uz naš  veliki angažman sva djeca vidjeti izložbu. Ulaznica u muzej  košta 15 kuna, a s istom tom  ulaznicom posjetitelji mogu  doći i na veliku završnicu  projekta, zabavnu i edukativnu, u Dvoranu Krešimira  Čosića. Iako je to bilo najavljeno za 15. prosinac, iz škola  su nas molili da promijenimo  datum jer u to vrijeme imaju  puno nastavnih obveza, tako  da ćemo javnost na vrijeme  obavijestiti o eventualnim  promjenama, rekla je Peroš.
U Sportskoj dvorani  Višnjik predstavit će se spomenute udruge, održat će se  predavanja na temu ovisnosti,  premijerno u Zadru prikazati  film Udruge Porat i Lumiere  media Zadar Carpe Vita, sve  začinjeno zabavnim programom uz laser show. Događaj  će se ovjekovječiti milenijskom fotografijom na Forumu, čime organizatori žele  poslati jasnu poruku: “Ne  želimo drogu u svom gradu.”
Iako cijena ulaznice od 15  kuna, koja vrijedi za dva događaja, nije visoka, neka djeca  si to ne mogu priuštiti. Ali  organizatori su mislili i na  to.
– Obratili smo se brojnim  firmama i ponudili im pakete  ulaznica koje mogu kupiti za  pojedine škole, tako da su se  zaista svi uključili u projekt  kojim se želimo riješiti droge –  zla današnjice, istaknula je  Peroš.