Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Njegovati važnost očuvanja prirode

03.11.2010. 23:00
Njegovati važnost očuvanja prirode


– Važno je paziti gdje odlažemo smeće i što radimo da nam ne bi poginula cijela priroda, kaže Sara, sudionica radionice
U povodu Mjeseca hrvatske knjige udruga odgojitelja Maraška gostovala je na dječjem odjelu Gradske knjižnice Zadar ogranka Arbanasi s kreativnom radionicom za djecu Bijeli jelen. Nakon čitanja Nazorove priče Bijeli Jelen djeca su od prirodnih materijala koje su sami skupljali izrađivala lutkice. Kako je tema Mjeseca hrvatske knjige Biološka raznolikost, i lutkice su bile od lišća, češera, panjića, kestenja i sličnih plodova prirode. Priču Bijeli jelen odabrali su jer je u njoj prikazana sva bioraznolikost naše prirode. A važnost očuvanja prirode jedna je od navika koje se pokušavaju usaditi djeci od vrtića pa kroz čitavo školovanje.
– Takvi procesi trebaju se kod djece njegovati od najranije dobi. U vrtićima i školama se o tome dosta govori. Nastojimo reciklirati papir, brine se o okolišu, radi se s prirodnim materijalima i vjerujem da se kroz institucionalni odgoj kod djece to provodi. E sad, kad se osvijeste i roditelji i budu sami svoje smeće razvrstavali i na taj način djeci budu primjer, tek tad djeca će to u potpunosti usvojiti, rekla je Ivana Tičić, članica Udruge odgajatelja Maraška koja je s djecom radila na radionici.
Ovakav oblik rada s prirodom svidio se i okupljenim djevojčicama koje su dobile priliku iskazati svoju kreativnost. Izrađivale su jelene, lica smiješka i druge figurice sklapajući prirodu koju su same skupljale. Već sad kod njih je visoko razvijena svijest o važnosti očuvanja prirode, reciklaži i odvajanju i bacanju smeća samo u za to određene prostore. Za razliku od odraslih djeca su čini se uočila važnost prirode za ljude.
Za djevojčicu Saru, koja je došla na radionicu, sačuvati prirodu jako je bitno.
– Važno je paziti gdje odlažemo smeće i što radimo da nam ne bi poginula cijela priroda, kaže Sara čija misao bi lako mogla biti slogan nekog plakata za zaštitu prirode.
Proizvodi s radionice bit će izloženi na dječjem odjelu ogranka Arbanasi Gradske knjižnice Zadar.