Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Blagi pad prometa putnika i vozila

03.11.2011. 23:00
Blagi pad prometa putnika i vozila


Pomoćnik ravnatelja Županijske lučke uprave Zadar Goran Pavin izvijestio je da je u navedenom razdoblju javnim brodskim prijevozom na području Zadarske županije prevezeno 2 posto putnika i 3 posto vozila manje nego prošle godine. Lagani pad prometa bilježi se na najfrekventnijim trajektnim linijama – Zadar – Preko i Biograd – Tkon


Promet putnika i vozila na području Županijske lučke uprave Zadar u prvih je šest mjeseci ove godine bio manji nego u istom razdoblju lani. Kako je na jučer održanom županovom kolegiju izvijestio pomoćnik ravnatelja Županijske lučke uprave Zadar Goran Pavin, u navedenom je razdoblju javnim brodskim prijevozom na području Zadarske županije prevezeno 2 posto putnika i 3 posto vozila manje nego prošle godine.
Lagani pad prometa bilježi se na najfrekventnijim trajektnim linijama – Zadar – Preko i Biograd – Tkon, a na linijama koje prevoze samo putnike bilježi se povećanje prometa.
Pavin je izrazio nadu da će zbog izrazito uspješne turističke sezone podaci o brodskom putničkom prometu do kraja godine biti povoljniji.
Sanacija mula u Biogradu i Vrgadi
Pomoćnik ravnatelja iznio je i podatak da je Županijska lučka uprava Zadar u prvih šest mjeseci ostvarila 27 posto sredstava planiranih za 2011. godinu. Gotovo svi prihodi su ostvareni u planiranim granicama, osim transfera iz Državnog i Županijskog proračuna, a zbog dinamike poslova koji u tom razdoblju nisu mogli biti do kraja realizirani.
Govoreći o izmjenama i dopunama programa rada i razvoja i financijskog plana Županijske lučke uprave Zadar za 2011. godinu, Pavin je izvijestio da su radovi u luci Brgulje završeni te su oni u Poljani, za koje je inače Ministarstvo mora odobrilo 3,5 milijuna kuna, pri završetku.
Za raspravu se javio dožupan Stanko Zrilić.
– Fasciniran sam vašim radom! Bravo, samo nastavite tako! Nek’ se mul u Biogradu samo nastavi uredno urušavati, ironičan je bio dožupan Zrilić.
Za razliku od njega župan Zrilić radom ŽLU-a i njegovom suradnjom s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture i više je nego zadovoljan. Župan je tako i ovom prilikom istaknuo da je Ministarstvo mora znatno pomoglo sanaciju pomorske infrastrukture na zadarskom području te je najavio da će spomenuto ministarstvo već sljedeće godine odobriti novac za sanaciju mula u Biogradu i u Vrgadi.
U nastavku kolegija župan je donio zaključak o osnivanju radne skupine za praćenje provedbe Županijske razvojne strategije, a voditelji i članovi Središnje jedinice i razvojnih jedinica radne skupine bit će imenovani u idućih 15 dana.
Župan je podržao izmjenu odluke o ustrojavanju Službeničkog suda u Zadarskoj županiji te imenovanju predsjednice i članova Suda.
Nižić-Peroš na čelu Službeničkog suda
 Naime, kako je pojasnila pročelnica Upravnog odjela za pravne i zajedničke poslove Milena Ikić, do izmjena je došlo zbog usklađivanja sa Zakonom o Izmjenama i dopunama Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj samoupravi kojim je propisano da predsjednikom i članovima službeničkog suda ne može biti imenovan član predstavničkog tijela jedinica lokalne i područne samouprave, općinski načelnik, gradonačelnik i župan te pročelnik upravnog odjela jedinice lokalne i područne samouprave. Tako se predlaže da se umjesto dosadašnje predsjednice Službeničkog suda Milene Ikić novom predsjednicom imenuje predsjednica Prekršajnog suda u Zadru Jadranka Nižić-Peroš. Također je predloženo i imenovanje šest novih članova Službeničkog suda Zadarske županije.
Uz želju da ovaj sud u budućnosti ima što manje posla župan je podržao prijedloge o imenovanju nove predsjednice i članova Službeničkog suda te ih je proslijedio Županijskoj skupštini.
Podnoseći izvješće o aktivnostima Zadarske županije i Razvojne agencije Zadarske županije u pretpristupnim procesima pročelenik Upravnog odjela za razvoj i europske procese Davor Lonić naveo je podatak da su na području Zadarske županije sredstvima EU dosad sufinancirani projekti ukupne vrijednosti 25 milijuna eura. Direktorica ZADRA-e Sanja Peričić pohvalila se da je trenutačno na natječaje EU prijavljeno više od 30 projekata koje su  pripremili djelatnici ZADRA-e te da su dva projekta pred samim potpisivanjem – jedan vrijedan 1,2, a drugi 1,6 milijuna eura.
Dožupan Stanko Zrilić ZADRA-i je čestitao na rezultatima, dok je pročelnika Lonića “špotao”, zamjerivši mu na neefikasnosti.
– Ako od ranije prijavljenih osam projekata nije prošao niti jedan, zašto mislite da će s ovih 30 biti drugačije? S obzirom na vaše obilaženje svijeta očekivali bi se bolji rezultati, obrušio se dožupan na pročelnika Lonića.
Nadovezao se župan Stipe Zrilić istaknuvši da se rezultati očekuju od svih – i od pročelnika i od župana, pa i od dožupana. 


Otvorenje dviju obnovljenih škola




Pročelnik za društvene djelatnosti Ivan Šimunić najavio je da će danas u 11 sati u Dinjiškoj na Pagu biti svečano otvorena obnovljena zgrada područne Osnovne škole Jurja Dalmatinca Pag, a u 13 sati uslijedit će svečanost otvorenja područna škole OŠ Braće Ribar u Ždrilu.