Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Nekad bilo…

03.11.2011. 23:00


Dok se bivšem šefu HDZ-a i bivšem premijeru Ivi Sanaderu sudi, njegova nasljednica Jadranka Kosor testira predsjedništvo stranke najavom da bi za podizanje kredita za predizbornu kampanju morali biti spremni jamčiti vlastitom imovinom.
Stranci koja je upala u zamku „crnih fondova” blokirana je imovina, srozao se rejting i to upravo pred izbore, a tu nezavidnu situaciju dodatno pogoršava teško raskidiva veza s nekad obožavanim šefom koji sjedi na optuženičkoj klupi.
Scenarij koji se u zlatnim godinama ove stranke nije mogao ni zamisliti, kao što se nije moglo ni zamisliti da će premijerka Jadranka Kosor gorko zažaliti zbog svojih riječi „kud Ivo, tud i ja”. Dovedeni pred zid, HDZ-ovci bi morali pokazati istinsku lojalnost stranci i bez premišljanja reći „sve za HDZ” iako svjesni da bi i s tim samo ublažili pad?!
Onima koji bi i danas jamčili za stranku pod istragom, misli Jadranka Kosor, mogla bi vjerovati, mogla bi krenuti dalje govoreći da je ona pred svojim vratima očistila te da su na redu drugi. No već sada je jasno da postoji nevoljkost riskiranja vlastite imovine za stranku kojoj ankete prognoziraju politički krah. Dok je stranka davala novac, privilegije i položaje lako je bilo naći „dobrovoljce”, no kada zagusti samo su oni najčvršći i najlojalniji spremni slijediti sudbinu stranke s kojom su godinama kusali slatku vlast ništa ne videći, ništa ne znajući i ništa ne pitajući.
Sada bi Jadranka Kosor najradije izbrisala sve snimke, sve slike i sve izjave u kojima je rame uz rame sa Sanaderom neumorno pljeskala i čestitala mu.
Slično njoj ponašaju se i drugi visoko rangirani HDZ-ovci koji u najmanju ruku neiskreno, izbjegavajući komentirati bilo što u vezi sa Sanaderovim suđenjem i njegovim srcem, govore da slučaj Sanader nisu imali vremena pratiti ili odmahuju rukom. Kao da je Sanader marsovac s kojim oni nemaju ništa zajedničko i koji ih se nimalo ne tiče. To da je on bio čovjek kojeg su bespogovorno slijedili, sve mu vjerovali, silom nastoje izbrisati iz pamćenja.
Najgore je, zapravo premijerki Kosor koja je s oduševljenjem primila Sanaderovu “štafetu” i njegovom voljom postala predsjednica stranke i premijerka. Ona za poglede obožavanja i izraze divljenja prema svome nekadašnjem šefu kao da se javnosti šutke opravdava – „nekad bilo, sad se spominjalo”.
Nema sumnje da će predsjednica HDZ-a svim silama nastojati okupiti snage koje smatra lojalnim i poštenim, no teško je reći koliko će joj to poći za rukom i hoće li se opet prevariti u procjeni.
Naime, Luka Bebić koji se sa zadnjim predsjedanjem Sabora oprašta od politike spreman je jamčiti za optuženika, prijatelja Ivu Sanadera da bi se branio sa slobode, no kada je u pitanju stranka o takvoj spremnosti nije se čulo jer prijateljstvo, rekao bi Bebić, živi duže od političke karijere, koju on na njegovu sreću – zatvara.
Prijateljstvo premijerke Kosor i bivšeg premijera Sanadera sada je za nju lanjski snijeg koji se davno otopio i kojega treba zaboraviti. Ali kako kada od njega u HDZ-u još cvokoću zubi? Za Sanadera je, pak, to prijateljstvo još uvijek nešto na što je tijekom suđenja vrijedno podsjetiti…