Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Kalmeta: Zadar mora biti jedan od urbanih centara

03.11.2013. 23:00
Kalmeta: Zadar mora biti jedan od urbanih centara


Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić s gradonačelnicima velikih gradova i gradova sjedišta županija razgovarao je o prijedlogu novog zakona o regionalnom razvoju, a glavne su teme bile vezane uz prijedloge o pet planskih područja te razradu kategorije urbanih područja.
Glavna tema rasprave bila je vezana uz pet planskih područja, kojima je svrha planiranje, odnosno neformalno povezivanje županija u namjeri da dođu do najkvalitetnijih strategija, odaberu svoje zajedničke prioritete. To ni na koji način ne ugrožava županije kao jedine administrativne jedinice na regionalnoj razini, istaknuo je Grčić nakon sastanka održanog u sklopu javne rasprave o prijedlogu novog zakona o regionalnom razvoju.
Prijedlog novog zakona uvodi i kategoriju urbanog područja i dodatno među njima razlikuje aglomeracijska područja i ostala urbana područja. Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel istaknuo je da se zakonom daje mogućnost i stvara pretpostavka da gradovi budu nosioci razvoja i šireg područja, da je to prvi dokument koji ukazuje na ulogu gradova kao nosioce razvoja unutar šire aglomeracije. Zakon je to dobro definirao, prepoznao je četiri urbana područja oko velikih gradova, kazao je.
Zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta je pak kazao da se ne slažu s planskim područjima, jer Europa ne prepoznaje planska, već NUTS područja i stoga je nepotrebno u zakon uključivati pet planskih područja.
– Mi smo na sjednici Gradskog vijeće izrazili nezadovoljstvo i, ako to prođe, Zadar mora biti jedno od planskih područja, istaknuo je i dodao da kada su u pitanju urbane aglomeracije i Zadar mora biti jedan od centara.