Mnogi gurmani će reći kako je Sukošan među popularnijim gastro mjestima na priobalju, poznat po brojnim konobama i restoranima.
– Sukošan je zapravo centar gastronomske ponude u Zadarskoj županiji, uvjeren je Neven Nadinić.
Glavne karakteristike kuhinje su svježe namirnice, jednostavna priprema s veoma malo začina, bez previše eksperimentiranja.
Sve začinjeno ćakulom
– Žurimo na marendu. Danas se sprema friška srdela na gradelama i blitva na maslinovom ulju, govori poveće društvo žureći se na marendu nakon svakodnevne jutarnje ćakule kod mesnice na autobusnom stajalištu.
Kriza i recesija vratile su i jeftinije marende u restorane. Ovdje u restoranima uz Jadransku magistralu jeftine tripice, gulaš ili fašol s kobasicom i pancetom sve su traženije marende.
– Marende su primjerene vremenu i socijalnoj situaciji. Pun pijat je 30 kuna, rekao je Darko Keran iz jednog restorana.
Pritom dodaje kako je kuhinja vezana uz tradiciju, a odlikuje je ekonomičnost, umjerenost, odijeljenost sezonskih jela, uporaba svježih namirnica, maslinovog ulja i domaćeg začinskog bilja.
– Otac je sa svojim društvom često išao na marendu u Sukošan, i to na tripice, gulaš ili na lešo meso posoljeno sa krupnom soli. Bilo je i drugih marendi, ali to su bile tri o kojima se najviše pričalo, navodi Marko Knežević iz Zadra dok čeka svoju porciju tripica.
Pritom njegov kolega Toni Zrilić, koji se gosti s gulašom, naglašava kako su tripice bile najdraže jelo njegovog oca.
– Hrana je ukusna, jednostavna i jeftina. Vrlo je vjerojatno da za te novce nećete naći ništa jednako dobro uzduž i poprijeko, tvrdi mjesni pekar Pjeter Rajmonda Kolgjeraj dok se s Bibinjcem Josipom Karabanom Čipom priprema marendati.
Priča o tripicama
Sukošan je poznat po svom kultnom čufritu, janjećim tripicama s nogicama, od pamtivijeka glavnom predjelu pečenoj janjetini s ražnja na svim momačkim i djevojačkim večerama.
– Naravno i po junećim tripicama za koje mnogi Zadrani zbog te slasne marende potegnu do nas u Sukošan, govore Željko, Neven, Joso, Tonči, Drago, Toni, Miro, Bene, Dragan i drugi iz društva ispred Veseljaka.
Sam naziv jela tripice dolazi od francuskog jela tripe, a u našim krajevima ovo jelo je još poznato i pod imenima: fileki, tripe, škembići, dropci, burag, vampi.
– Ovdje su kuhane tripice “ka knjiga”, jednoslojne, višeslojne, jednostavno neodoljive. E da, nikako ne zaboravite vino, bez njega bi ovo bila krnja priča, uvjerava nas Bene.
U Sukošanu je, kažu, običaj da se obvezno prije posluživanja pospu ribanim parmezanom.
Pojam marende se razlikuje od sjevernjačkog gableca. Marenda je i više od samog jela.
– Atmosfera u sukošanskim konobama i restoranima je sasvim domaćinska, opuštena. Dobiva se dojam obiteljskog okupljanja neke velike sukošanske obitelji, uvjeravaju nas ugostitelji.
najnovije
najčitanije
Ostali sportovi
mali nogomet
Sv. Ante Zrilić nekretnine vratio se u Prvu ligu
Zadar
OŠ Krune Krstića
NAGRADE ADDIKO BANKE Zadarske učenice najbolje u financijskoj pismenosti
Plodovi zemlje i mora
VINSKE KRONIKE
Počeo izlaziti prvi hrvatski vinski digitalni časopis, Vinske zvijezde
Ostali sportovi
Uspjeh ŠSD Jadran
Odbojkaši OŠ Bartula Kašića viceprvaci Hrvatske
Zadar
legendarni veslač
Održana komemoracija za Romana Bajla, zadarskog sportskog velikana
Crna Kronika
PU ZADARSKA
VOZAČ JE UHIĆEN Na Bilom Brigu mrtav pijan skrivio prometnu nesreću pa pobjegao, uhvaćen je
Zadar
NAVIJAČKA PJESMA
VIDEO Predstavljena ‘Diži se grade’, nova zadarska navijačka pjesma: ‘Nastala je iz ljubavi prema…’
Županija
obavijest hep-a
DONOSIMO POPIS Nekoliko ulica u Zadru i županiji dio petka bez struje
Plodovi zemlje i mora
NAJULOV
Ninov trofejni kantar
Županija
NEPRAVOMOĆNO