Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

U Zadru se traži marihuana, u Europi heroin

03.11.2013. 23:00
U Zadru se traži marihuana, u Europi heroin


Policajci Odjela kriminaliteta droga Policijske uprave zadarske dovršili su kriminalističko istraživanje nad 41-godišnjakom koji je kod sebe imao gotovo 300 grama marihuane. Posljednja policijska zapljena marihuane potvrđuje nedavno iznesene podatke vladina Ureda za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga i dr. Slavka Sakomana kako je potražnja za ovom drogom u porastu na zadarskom području, ali i šire.
Dr. Sakoman kaže kako je na nacionalnoj razini posljednjih godina zabilježen uz porast potrošnje kanabisa i porast potrošnje sintetičkih kanabinoida koji su dostupni u raznim “spa” i “coffy” šopovima te da su najčešći konzumenti tih droga tinejdžeri.
– Marihuana jest u porastu kad je riječ o hrvatskom tržištu. Ta droga je danas bolje kvalitete, vrlo je dostupna, a gram košta oko 100 kuna. Paralelno pada potrošnja heriona. Što se, pak, Europe tiče, tamo je heroin ipak droga broj jedan sudeći po podacima o broju liječenih ovisnika kao indikatoru potrošnje – pojašnjava dr. Sakoman koji glavni uzrok za porast potrošnje kanabisa, a opadanje heroina vidi u poremećaju opskrbe narko-tržišta i pojačanoj kontroli kriminala kod nas. No napominje i da je heroin zbog stanja u Pakistanu, glavnom “dobavljaču” teže dostupan, da je lošije kvalitete i skup.
– Nije pao interes već, kako smo mi u istraživanjima doznali od naših ispitanika-konzumenata, loše je kvalitete. Sakoman drži da tu leži i uzrok pojačane potražnje za lijekovima kao nadomjescima za heroin kao što su primjerice Metadon i Bufrenorfin. U usporedbi s europskim zemljama Sakoman kaže kako je za čak 50 posto bolja situacija kod nas. Smanjio se i broj umrlih od overdosea, a podaci pokazuju da je u odbnosu na 134 umrla 2008. godine, taj broj lani bio svega 36.
Istraživanja narko-tržišta u posljednjih sedam godina pokazala su kako se LSD danas može dobiti za svega 50-tak kuna po gramu dok je 2006. koštala oko 120 kuna. Gram heroina prije sedam godina koštao je više od 200 kuna, a danas je 100 kuna. Gram “trave” drži cijenu od oko 100 kuna, amfetamin je oko 120 kuna, dok je u sedam godina cijena jednog grama kokaina porasla za 200 kuna pa sada iznosi oko 600 kuna. Tabletica ecstasija 2006. se mogla nabaviti za 40-tak kuna, a danas je oko 60 kuna.