Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Pobijediti Alkar za ljepše praznike

Autor:

03.12.2008. 23:00
Pobijediti Alkar za ljepše praznike

Foto: Filip BRALA



Ta utakmica je prilika da zaključe polusezonu s pozitivnim omjerom i tako uđu u 2009. godinu napunjeni optimizmom, a Novu godinu otvaraju već 10. siječnja kad u Jazine stiže najjača momčad lige Cedevita
Košarkaše Borik-Puntamike očekuje ove subote posljednji ovogodišnji ispit protiv sinjskog Alkara u Jazinama. Ta utakmica je prilika da zaključe polusezonu s pozitivnim omjerom i tako uđu u 2009. godinu napunjeni optimizmom, a Novu godinu otvaraju već 10. siječnja kad u Jazine stiže najjača momčad lige Cedevita. Ostalo je još 10 utakmica do kraja regularnog dijela i raspored koji imaju “zeleni” daje im pravo na sanjanje o Ligi za prvaka, jer čak šest puta igraju kući. S 10 pobjeda mogu se nadati ulasku u top četiri, ali prvo treba riješiti Alkara koji je, iako je pokazao najviše slabosti u dosadašnjem dijelu, momčad koja se ne smije podcijeniti, a upravo bi taj psihološki element mogao biti najbitniji u subotu.
Alkar je jedan od četiri kluba koji imaju samo tri pobjede dosad, ali oni su u nezavidnijoj poziciji od ostala tri kluba jer su čak dvaput izgubili domaće utakmice. Sigurno je to signal da će se pokušati na gostovanju iskupiti za neki od tih poraza, jer bi im eventualna pobjeda u Jazinama donijela priključak za borbu za prva četiri mjesta. Da ipak nisu momčad za odstrel, dokazali su u prošlom kolu kad su pobijedili jaku Dubravu i to su tri četvrtine bili bolji za dvadeset koševa, da bi u posljednoj dionici zakomplicirali dobitnu situaciju spašavajući se na kraju slobodnim bacanjima. Okosnicu momčadi Alkara čine Tomislav Ramljak, krilni centar koji je nevjerojatno skočan i koristan igrač što dokazuje njegov učinak od devet skokova po utakmici te je najbolji i u kategoriji osvojenih lopti. Slični igrači su i Josip Đapo i Nikola Gaurina, krila Alkara, koji na sličan način participiraju u igri kao i Ramljak, samo što njima dvojici pođe za rukom i zabiti prosječno 15 koševa po utakmici.
Uz njih trojicu valjalo bi još apostrofirati i playmakera Josipa Blajića koji je po učinku odmah do njih. No, gledajući statistički, primjećuje se da ostatak momčadi dobrano zaostaje za ovom četvoricom i tu se nalaze njihovi najveći problemi. Ta tanka klupa je sigurno “Ahilova tetiva” Alkara koju svaki protivnik odlično iskorištava.
Puntamičani će morati parirati njihovoj skočnosti i uspjeti iskoristiti njihove slabosti kako bi što ranije uspjeli napraviti veću razliku s kojom bi mogli do kraja utakmice odigrati na ležerniji način. Lako je možda s aspekta promatrača suhoparne statistike zaključivati, ali ovi pokazatelji zorno prikazuju kolika je razlika u kvaliteti u jednoj momčadi kao što je Alkar, ali zato u Borik-Puntamici imamo dijametralno suprotnu sliku koja kroz cijelu sezonu ukazuje kako u toj momčadi vlada velika ujednačenost i zajedništvo, što je uvijek jezičac na vagi k pobjedi.