Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Društvene nejednakosti u pristupu visokom obrazovanju

Autor:

03.12.2009. 23:00
Društvene nejednakosti u pristupu visokom obrazovanju

Foto: Sebastian GOVORČIN



Odjel za sociologiju i Hrvatsko sociološko društvo – podružnica Zadar organizirali su u srijedu predavanje mr. sc. Tea Matkovića pod nazivom ‘Društvene nejednakosti u pristupu i završavanju visokog obrazovanja u Hrvatskoj’. Teo Matković zaposlen je na katedri za socijalnu politiku Pravnog fakulteta u Zagrebu. Bavi se proučavanjem društvenih nejednakosti na svim razinama, na poseban način u obrazovanju.
Na samom početku svog izlaganja Matković je naveo neke gole činjenice, poput toga da visokoobrazovani imaju viša primanja, čak i do 50 posto, imaju bolje poslove, a u konačnici i dulje žive. Sam sustav visokog obrazovanja imao je svoje uspone i padove. Primjerice, tijekom 1960.-ih je doživio svojevrsnu ekspanziju, a onda je ponovno stao. Blaga ekspanzija dogodila se 1994., a zatim je ponovno došlo do stagnacije.
Matkovićevo predavanje održano je u tijeku studentske blokade i u iščekivanju novog Zakona o visokom obrazovanju. Sukladno tome on je i govorio o toj tematici. Tako je napomenuo kako je 1993. stupio na snagu Zakon o visokom obrazovanju, koji dozvoljava sveučilištima da sama određuju kvote pri upisima. Općenito gledano, studenata koji studiraju uz potporu ministarstva najviše je bilo u ratno vrijeme, te ih nikad poslije nije bilo toliko. Krajem ’90.-ih je bio, pak, najveći broj upisanih studenata.