Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Zlouporaba opojnih droga najizraženija u Zadru

Autor:

03.12.2009. 23:00
Zlouporaba opojnih droga najizraženija u Zadru

Foto: Sebastian GOVORČIN



Nije dobro samo preslikati preventivne programe zapadnih zemalja, već bismo zbog specifičnosti naše društvene zajednice trebali razvijati svoje programe za prevenciju ovisnosti, kazao je Vučenović


U povodu obilježavanja međunarodnog mjeseca borbe protiv ovisnosti, a u organizaciji Obiteljskog centra Zadarske županije, u Medicinskoj školi Ante Kuzmanića u srijedu je održano nekoliko stručnih predavanja o problematici i posljedicama ovisničkog ponašanja mladih, na kojima su prisutni bili nastavnici i roditelji učenika.
Govoreći o ulozi Obiteljskog centra u prevenciji i suzbijanju ovisničkih ponašanja, ravnatelj Obiteljskog centra Zadarske županije Dario Vučenović, naglasio je potrebu zajedničkog djelovanja i suradnje čitave društvene zajednice – od obitelji i škola koje mogu prepoznati rizična ponašanja pa do stručnih službi i institucija. Prevencija pritom treba uključivati i uvažavati sve posebnosti i individualnosti sredine.
– Nije dobro samo preslikati preventivne programe zapadnih zemalja, već bismo zbog specifičnosti naše društvene zajednice trebali razvijati svoje programe za prevenciju ovisnosti, kazao je Vučenović, upozorivši da se najizraženija problematika zlouporabe opojnih sredstava bilježi upravo na području Zadarske županije.
O ovisnosti i problemima ovisničkog ponašanja mladih govorila je prof. psihologije Suzana Ivezić. Upoznavši roditelje s vrstama droga, lakim i teškim, načinima njihova konzumiranja, kao i svim štetnim i razarajućim posljedicama koje imaju za organizam, istaknula je da je svaki odgovoran roditelj dužan pregledati sobu svoga djeteta. Jer, kako je pojasnila, mladi droge koje konzumiraju skrivaju na najrazličitijim mjestima, od ormara, između odjeće i knjiga, ispod parketa ili čak kutijama zvučnika i drugim kutijicama.
“Posljedice kod intravenskih ovisnika vezane uz krvlju prenosive bolesti” predavanje je koje je održao epidemiolog dr. Alan Medić. Govoreći o hepatitisu B i C te HIV-u, načinima njihova prijenosa i simptomima, naglasio je važnost edukacije o načinima zaraze, ali isto tako i veliku važnost edukacije zaraženih o sprječavanju širenja zaraze.


 ALARMANTNI PODACI




Tijekom izlaganja vezanih uz problematiku ovisnosti istaknuto je nekoliko alarmantnih statističkih podataka, koji dodatno upozoravaju na potrebu razvijanja programa prevencije. Naime, kako je istaknuo Vučenović, oko 35 posto mladih u Hrvatskoj eksperimentira s drogama, a bar jednom marihuanu je probalo 38 posto djevojčica i 50 posto dječaka prvih i drugih razreda srednje škole.
Prema podacima Ministarstva zdravstva koje je iznijela prof. Ivezić, Hrvatska broji oko 300 tisuća osoba ovisnih o alkoholu. 88 posto srednjoškolaca je bar jednom pilo alkohol. Više od 60 posto srednjoškolaca te preko 70 posto studenata alkohol redovito konzumira. Dječaci s pijenjem alkohola počinju u 12. godini, a djevojčice u 14. Samo 50 posto roditelja ne odobrava i ne prihvaća pijenje alkohola kod svoje djece.