Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Žive sjećanja na žrtve Šopota, zločinci na slobodi

03.12.2010. 23:00
Žive sjećanja na žrtve Šopota, zločinci na slobodi


U spomen na sve žrtve Domovinskog rata u Šopotu u subotu je ispred spomen-kapelice posvećene Svetoj Nediljici, kod raskrižja državnih cesta Benkovac-Šibenik-Biograd obilježena 18. obljetnica mučki ubijene četveročlane obitelji Marinović – Luke (73), njegove supruge Vuke (65), sina Stipana (43) i nevjeste Gordane (37), koji su tijekom srbočetničke agresije stravično ubijeni 2. prosinca 1992. godine.
Uime Grada Benkovca vijenac je položilo i svijeću zapalilo izaslanstvo predvođeno dogradonačelnikom Mirkom Erstićem. Izaslanstvo benkovačke HVIDR-e je predvodio predsjednik Milorad Guzić, benkovačkog UHDDR-a Milan Nimac, županijske Udruge hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata predsjednica udruge Ljubica Krcić i izaslanstvo mjesnog odbora Šopot je predvodio predsjednik Ante Knez, a uime najbliže rodbine Nediljko Marinović.
Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća pred kapelicom su se poklonili predstavnici PU Zadarske koje predvodio načelnik Policijske postaje Benkovac Ante Kulaš i Hrvatske vojske predvođeni bojnikom Alenom Šimunićem, zapovjednikom u vojarni “Benkovac”, te rodbina i mještani.
– Ničiji život ne smije biti uzalud izgubljen, svi se moramo boriti protiv zaborava i odavati počast nevinim žrtvama, poručio je benkovački pročelnik Željko Katuša.
Tog dana prije 18 godina vrijedna i nevina obitelj Marinović je ubijena. Iza bračnog para Marinović, Stipana i Gordane, ostalo je troje tada maloljetne djece, kći Ljiljana (17) i sinovi Nediljko (13) i Željko (4). Zbrinuti izvan okupiranog područja Ljiljana, Nediljko i Željko u jednom trenutku neshvatljivog ljudskog bezumlja ostali su siročad, bez svojih roditelja Stipana i Gordane te djeda i bake, Luke i Vuke. Krvavi zločin se dogodio na privremeno okupiranom području koje tada nije bilo pod kontrolom Republike Hrvatske.
– Ovo je još jedno u nizu tužnih sjećanja na nevine civilne žrtve srbočetničkog masakra koje su ostale na tada okupiranom području, a kojih je na širem benkovačkom području bilo čak 230, naglasio je Mirko Erstić osvrćući se na stravična ubojstva nevinih civilnih žrtava, izražavajući uvjerenje kako danas nema dvojbi o tome tko je bio agresor, a tko žrtva u Domovinskom ratu.
Dojučerašnji susjedi kojima se vjerovalo mnogima su, nažalost, postali krvnici. Ne smijemo se umoriti govoriti istinu i čuvati istinu, govori Erstić, jer samo ne zaboravljajući svoju prošlost imamo šanse za budućnost.
– Tužno je i za ne vjerovati je kako se ni nakon gotovo 20 godina nisu našli i osudili počinitelji za bar neka od zlodjela, ubojstva tih ljudi kojima je jedini grijeh bio što su Hrvati. Tko je to mučki ubio Marinoviće ovdje u Šopotu, Marinoviće iz Gornjih Marinovića u Bruškoj, Erstiće u Medviđi, Šuniće u Rodaljicama, Kutije u Lisičiću, Arbanase u Smilčiću ili Žiliće u Podgrađu, zapitao se Mirko Erstić.


 11 ŠOPOTSKIH ŽRTAVA


U Šopotu, naselju nadomak Benkovca, tijekom Domovinskog rata je ubijeno čak 11 mještana. Imena zauvijek upisana na spomen kapelici Sv. Nediljice i u srcima – Ivica Lujo Knez, Božo Marinović, Stipan Stipe Marinović, Gordana Marinović, Luka Marinović, Vukosava Vuka Marinović, Tadija Mikulić, Milka Savković, Ante Vuksan, Ana Vuksan, Zorka Zrilić.