Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

HDZ silazi s vlasti, Kukuriku koaliciji 77 mandata

03.12.2011. 23:00
HDZ silazi s vlasti, Kukuriku koaliciji 77 mandata


Prema prvim rezultatima izlazne ankete, na izborima za zastupnike u 7. saziv Hrvatskog sabora, Kukuriku koalicija osvaja 83 mandata, a HDZ 40 mandata, prema glasovima birača koji su se anketarima izjasnili nakon glasovanja na svojim biračkim mjestima.
Anketu je provela agencija Ipsos Puls za tri nacionalne televizijske kuće (HTV, RTL, Nova TV), a objavljena je večeras iza 19 sati nakon zatvaranja birališta. Ispitano je 30 tisuća birača na 400 izbornih mjesta u 10 izbornih jedinica.
U Saboru, po toj anketi, ulaze i Hrvatski laburisti (šest mandata), HDSSB (šest), HSS (dva), Nezavisna lista don Ivana Grubišića (dva) i Pravaški kišobran okupljen oko Ruže Tomašić (jedan).
Prve privremene neslužbene rezultate Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavljivat će od 21 sat na svojoj internet stranici (www.izbori.hr), a u ponoć će na konferenciji za novinare objaviti podatke prikupljene do 23.30 sati.
Na izborima za 7. saziv Hrvatskog sabora pravo glasa imalo je ukupno 4,504.081 birač u Hrvatskoj i inozemstvu.
Komentirajući prve izlazne ankete prema kojima Kukuriku osvaja 83 mandata, a HDZ 40 mandata, glavni tajnik stranke Branko Bačić je za Hinu kazao kako su se i izlazne ankete od prije četiri godine pokazale nevjerodostojnima.
„Rezultat koji je DIP na kraju objavio bio je značajno iznad onog što su nam pokazale izlazne ankete”, izjavio je Bačić u izbornom stožeru HDZ-a u Hrvatskom društvu likovnih umjetnika.
Istaknuo je i da su okolnosti u kojima je HDZ djelovao tijekom proteklih godinu dana, a posebno u posljednjih šest mjeseci bile najteže od kada HDZ izlazi na bilo koje izbore -predsjedničke, parlamentarne ili lokalne.
„Bili smo izloženi kanonadi medijskih napada s nemogućnošću da demantiramo i opovrgnemo sve što je pisano protiv stranke i pojedinih stranačkih čelnika”, kazao je Bačić poručivši ipak kako treba pričekati konačne rezultate.
Očekuje, kaže, da će HDZ, osvojiti puno više od 40 mandata.
U izborni stožer stranke nešto prije 19 sati počeli su pristizati visoki stranački dužnosnici među kojima i Vladimir Šeks, Gordan Jandroković, Domagoj Milošević i drugi.
U stožeru HDZ-a akreditirano je dvjestotinjak novinara koji će noćas pratiti rezultate izbore za 7. saziv Hrvatskog sabora.


 KUKURIKU PAO NA 77 MANDATA


Prema prvim podacima DIP-a Kukuriku koalicija osvaja nešto manje mandata, 77, a HDZ je porastao na 47.