Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Dojmljivi “Let za Hrvatsku”

Autor: Velimir Brkić

03.12.2012. 23:00
Dojmljivi “Let za Hrvatsku”


Ova knjiga je rekonstrukcija stvarnog događaja iz 1972. godine, kada je grupa hrvatskih emigranata, s ciljem da spriječi izručenje sedmorice Hrvata Jugoslaviji, od kojih je najpoznatiji Miro Barešić iz Draga, u Švedskoj otela zrakoplov sa 86 putnika i četiri člana posade, govori Zoran Barešić, predsjednik MO Drage


Unatoč kriznim vremenima još uvijek postoji interes za kulturu. Riječ je o predstavljanju dojmljive knjige “Let za Hrvatsku” autorice Mirjane Jurić, kulturnom događaju godine u Dragama u Općini Pakoštane.
Prije 40 godina
– Ova knjiga je rekonstrukcija stvarnog događaja iz 1972. godine, kada je grupa hrvatskih emigranata, s ciljem da spriječi izručenje sedmorice Hrvata Jugoslaviji, od kojih je najpoznatiji Miro Barešić iz Draga, u Švedskoj otela zrakoplov sa 86 putnika i četiri člana posade, govori Zoran Barešić, predsjednik MO Drage.
Naime, Miro Barešić i Anđelko Brajković te Ante Stojanov Škarpun kodnog imena “Toni Varga”, Miljenko Hrkač, Ivan Vujičević, Blago Mikulić i Marinko Lemo već su služili dosuđene kazne u Švedskoj.
– Zbog velikog novca i velikog posla koji su bili u toj igri, njihovo izručenje i smrtna kazna bili su samo pitanje dana, kazala je Mirjana Jurić, autorica knjige “Let za Hrvatsku” koja je u organizaciji mjesnog odbora Drage pred dvadesetak nazočnih predstavljena u mjesnom restoranu As.
Hrvatska udruženja vodila su dugotrajne pregovore s tadašnjima premijerom Olofom Palmeom, razgovarali su i sa kraljem Gustafom, međutim, ništa nije uspjelo.
– Na otmicu zrakoplova odlučili su se kada su isrcpili sve druge mogućnosti. U otmici koja je bila rezultat nepodnošljivih tortura koje su vladale u tadašnjoj Jugoslaviji, nitko nije stradao, naglasila je novinarka i publicistica iz Kaštela, koja je knjigu pisala u formi romana.
Autorica je kroz priču o sudioniku akcije Tomislavu Rebrini, Kuprešaku koji danas živi u Kaštel Gomilici, razgovore s njim, ali i kroz prezentaciju prikupljenih dokumenata, rekonstruirala događaj koji se odigrao prije 40 godina, točnije 15. rujna 1972.
– Ova akcija je cijelu švedsku javnost zainteresirala za položaj Hrvata u Jugoslaviji. Nakon toga se pojavio Franjo Tuđman, a Vlado Gotovac je na švedskoj televiziji govorio o položaju Hrvata te su zbog tih izjava obojica suđeni u Hrvatskoj, kazala je Jurić.
Otmica zrakoplova
Na promociji je nazočio i 78-godišnji Rebrina, unatoč narušenom zdravlju. Rebrina je bio svjestan da čini kažneno djelo, stavio je sudbinu na kocku i odlučio pomoći prijateljima.
– Otmica zrakoplova koju su izveli Tomislav Rebrina, Nikola Lisac i Rudolf Prskalo, izvedena je pet godina prije one mnogo poznatije, Zvonka Bušića, navodi autorica.
Švedska je vlada ispunila sve zahtjeve otmičara, koji su se nakon toga zajedno sa šestoricom puštenih osuđenika prizemljili u madridsku zračnu luku, predavši se španjolskim vlastima. Tamo im se sudilo, ali ih je Franco pomilovao nakon dvije i pol godine.
Iako je bio u kasnim pedesetima, s uhodanim poslom u Španjolskoj, Rebrina se u Hrvatsku vratio odmah po izbijanju Domovinskog rata tijekom kojeg je dva puta ranjavan.
– Kome bi danas uopće palo na pamet oteti zrakoplov i tražiti, primjerice, oslobađanje generala Gotovine i Markača iz Haaga? Odmah bi nas proglasili teroristima te ubili i prije leta zrakoplova. Bili so tu istinski junaci, rekao je Ante Stojanov Škarpun koji je sa sumještaninom Mirom Barešićem bio osnivač brojnih hrvatskih bratskih zajednica u Europi i Americi.