Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Za sada – ni Birkić ni Karuc

Autor: Ivana Burica

03.12.2012. 23:00
Za sada – ni Birkić ni Karuc


Upravno vijeće Opće bolnice Zadar na današnjem je sastanku donijelo odluku o odgađanju izbora ravnatelja. Odluka tko će od dvojice prijavljenih kandidata – dr. Neven Birkić ili dr. Edi Karuc, postati novi ravnatelj bit će donesena u zakonskom roku od 45 dana od zaključenja natječaja.
Taj rok, izvijestio nas je član UV-a Bolnice dr. Josip Kraljić, istječe negdje pred Božić. Ovakva odluka donesena je ponajviše zbog Zakona o sanaciji javnih ustanova koji je Sabor donio prošli petak i koji na snagu stupa 1. siječnja 2013. godine. Zahvaljujući ovomu Zakonu novi ravnatelj Bolnice će na toj dužnosti biti tek koji mjesec.
Naime, ako ne pokrije dug, osnivač javne ustanove, u slučaju Opće bolnice Zadar to je Zadarska županija, je prema Zakonu o sanaciji javnih ustanova dužan u roku od 30 dana donijeti odluku kojom Vladu poziva na provođenje sanacije.
Odluka treba sadržavati popis vjerovnika do 31. 12. 2012. godine, razloge zbog kojih se ne može pokriti dug (trenutačni dug Opće bolnice Zadar je 16 milijuna kuna), zahtjev kojim se Vlada poziva da donese odluku o sanaciji te izjavu osnivača da se odriče svih prava, tijekom provedbe sanacije i dvije godine nakon dana stupanja na snagu odluke o njenom završetku.
Odluku donosi Županijska skupština i prosljeđuje je ministru zdravlja, a ministar Vladi koja donosi odluku o provođenju sanacije, načinu njenog provođenja, imenuje sanacijskog upravitelja i tročlano sanacijsko vijeće u kojemu će sjediti po jedan predstavnik Ministarstva financija, Ministarstva zdravlja te predstavnik Bolnice.
Na sjednici Upravnog vijeća bilo je govora i o financijskom poslovanju Bolnice zadnjih nekoliko mjeseci. Dr. Kraljić izvijestio nas je tako da je OB Zadar u listopadu prvi put nakon dugo vremena poslovala u plusu te su prihodi premašili rashode za 200.000 kuna.