Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Kružnim tokom iz Benkovca u Šopot

03.12.2013. 23:00
Kružnim tokom iz Benkovca u Šopot


Usprkos intenzivnom rješavanju vlasničkih odnosa uz cijelu trasu, radovi su bili zaustavljeni na dionici ceste od mosta kod restorana Šopot do kapelice sv. Nediljice i nadasve opasnog raskrižja unutar kojeg je podignuto spomen obilježje na 11 stradalih mještana Šopota u Domovinskom ratu


Radovi na sveobuhvatnoj rekonstrukciji državne ceste D27 na dionici Benkovac – Šopot, od semafora kod marketa Tommy na benkovačkom bulevaru, dalje uz Vatrogasni dom i crpnu postaju Ine pa sve do Šopota, unatoč recesiji, nepovoljnim vremenskim prilikama, imovinsko-pravnim problemima i tri mjeseca probijanja roka, u punom su jeku.
– U tijeku su završni radovi na temeljitoj rekonstrukciji ceste od mosta kod restorana Šopot do kapelice sv. Nediljice i nadasve opasnog raskrižja unutar kojeg je podignuto spomen obilježje na 11 stradalih mještana Šopota u Domovinskom ratu. Tu se gradi i veliki kružni tok ili rotor, kaže Ante Šarić, šef zadarske ispostave Hrvatskih cesta. – Ako vremenski uvjeti dopuste svi radovi će biti gotovi do kraja godine, najkasnije u prvoj polovici mjeseca sijećnja nadolazeće godine, najavio je Šarić uz informaciju da je ukupna vrijednost radova 15 milijuna kuna bez PDV-a, financijer su Hrvatske ceste.
– Rok završetka radova koje izvodi tvrtka Sarađen d.o.o. je šest mjeseci, međutim, tri mjeseca zastoja na završnim radovima prouzročili su nepredviđeni neriješeni imovinsko-pravni problemi, objašnjava Šarić.
Naime, kao i gotovo svagdje gdje se izvode javni komunalni i infrastrukturni projekti, najveći problem je otkup zemljišta i sređivanje imovinsko-pravnih odnosa s privatnim vlasnicima.
– Usprkos intenzivnom vlasničkom rješavanju cijele trase radovi su nažalost bili zaustavljeni na dionici ceste od mosta kod restorana Šopot do kapelice sv. Nediljice i nadasve opasnog raskrižja unutar kojeg je podignuto spomen obilježje na 11 stradalih mještana Šopota u Domovinskom ratu, objašnjava Šarić.
Pritom je istaknuo kako će se ovim projektom umnogome povećati sigurnost svih sudionika u prometu, posebno pješaka.
– U sklopu projekta rekonstruira je odvodnja i semaforska instalacija, a benkovačke ceste u rekonstrukciji su znatno prohodnije. Rekonstruiarala se i cesta od raskrižja kod Inine benzinske crpke do Šopota, gradi se nogostup do skretanja za Kneze, navodi.
U tijeku su i intenzivni građevinski radovi na proširenju preostalog dijela Šopotske ulice te na kružnom toku uokolo kapelice sv. Nediljice, na nadasve opasnom raskrižju. Ovo je raskrižje godinama jedno od najopasnijih u Zadarskoj županiji.
– Kružnim tokom kod kapelice nepregledno raskrižje bit će ne samo sigurnije za sve sudionike u prometu, već će imati i veću propusnu moć, uvjeren je prvi čovjek zadarskih Hrvatskih cesta.