Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

U 2018. minus u gradskoj blagajni manji za 5 milijuna kuna

04.12.2017. 20:03
U 2018. minus u gradskoj blagajni manji za 5 milijuna kuna


Pročelnik za financije, Ivan Mijolović, predstavio je gradski proračun za 2018. godinu koji će iznositi 436 milijuna kuna te porast prihoda zbog EU projekata – uređenja Providurove palače i bedema. Mijolović je kazao kako u odnosu na planirane rashode računa na višak proračunskog novca za 4,8 milijuna kuna te da se trend smanjenja manjka u gradskoj blagajni očekuje i idućih godina, 15 milijuna kuna do 2020.
– Proračun Ureda grada povećat će se za milijun kuna za nagrade Grada Zadra, a jedan dio pozicija raspodijelit će se na novi Ured gradonačelnika. Svaki mjesni odbor dobit će pet tisuća kuna, što je novitet, no morat će podnijeti izvješće u što su novac utrošili. Osim tog iznosa, MO Dračevac dobit će 50 tisuća kuna za projekt izgradnje Društvenog doma, a dodatna ulaganja planirana su i za Bokanjac u iznosu od 900 tisuća kuna i Crno u iznosu od 400 tisuća kuna, izvijestio je Mijolović najavljujući smanjenje cijena vrtića i u idućoj proračunskoj godini, kao i sufinanciranje projekta Škola puna mogućnosti ukupne vrijednosti od 3,3 milijuna kuna. Milijun kuna i u 2018. bit će izdvojen za prehranu u osnovnim školama, a 1,9 za produljeni boravak, dok će oko 2 milijuna kuna biti usmjerena u gradnju škole na Novom Bokanjcu za koje se očekuje da će konačno i započeti u 2018. Značajna sredstva idu i UO za socijalnu skrb za projekte među kojima su Halo pomoć (1,6 milijuna kuna), financiranje Doma sv. Frane, financiranje rada dječjeg vrtića Latica s 4,8 milijuna kuna, a iznos od 1,2 milijuna kuna namijenjen je Općoj bolnici Zadar u vidu donacije za dogradnju Odjela ginekologije. Iznos od 5,1 milijun kuna osiguran je za projekt energetske obnove OŠ Smiljevac dok će se ostatak, do punog iznosa od 1,9 milijuna eura, namiriti EU sredstvima.
– U 2018. godini dospijevaju nam rate za dugoročni kredit u iznosu od 24,9 milijuna kuna, a 46 milijuna kuna namijenjeno je za komunalnu infrastrukturu i zaštitu okoliša. Nadamo se da će uskoro krenuti projekt Centra za zbrinjavanje otpada u Biljanima Donjim i to punom parom, završno je kazao Mijolović, a potom je riječ preuzeo pročelnik Darko Kasap koji se osvrnuo na građevinske radove i posljedično gužve na gradskim prometnicama.