Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Zajednicu Talijana Zadar zastupa predsjednica Rina Villani

04.12.2017. 16:17
Zajednicu Talijana Zadar zastupa predsjednica Rina Villani


Dana 28. studenoga 2017. godine u vašem dnevnom listu "Zadarski list" na petoj stranici objavljen je članak po naslovom "Zadarski se Talijani moraju pomiriti ili na sud" u kojemu su prenesene neistinite činjenice za koje odgovara nakladnik, glavni urednik i novinar. Iste neistine iznesene su i na vašem Internet portalu "Zadarskilist.hr" na adresi: "http://www.zadarskilist.hr/clanci/27112017/zadarski-se-talijani-moraju-pomiriti-ili-na-sud"
Sadržaj vašega članka sadrži informacije koje su neistinite te po svojoj naravi predstavljaju dezinformacije iznesene prvenstveno protiv Zajednice Talijana Zadar i njegove predsjednice Rine Villani, očito s ciljem da se u javnosti stvori negativan dojam o zajednici i njezinoj predsjednici, te da se naškodi časti ugledu i dostojanstvu predsjednice Zajednice Talijana Zadar gospođe Rine Villani i da se naškodi ugledu Zajednice Talijana Zadar.
Uz članak je objavljena fotografija ispod koje stoji tekst: "Igor Karuc je 28. svibnja izabran za predsjednika ove udruge, no taj izbor ne priznaju svi."
Ta tvrdnja je neistinita.
Zajednicu Talijana Zadar zastupa predsjednica Rina Villani.
Izvod iz registra udruga javno je dostupan, a u njemu jasno stoji da je kao osoba ovlaštena za zastupanje udruge Zajednica Talijana Zadar upisana gospođa Rina Villani, te je ista u za to propisanoj proceduri odabrana za predsjednicu i da ima svako pravo i dužnost obavljati navedene poslove sve do konačnog rješenja postupka pred Uredom državne uprave, a vjerujemo i nakon te odluke.
Mogli ste, da ste htjeli, ishoditi i čak putem Interneta pristupiti javno dostupnom izvodu iz registra udruga i uvjeriti se da je osoba ovlaštena za zastupanje Zajednice Talijana Zadar gospođa Rina Villani, a ne kako vi to tvrdite Igor Karuc.
Prema tome tvrdnja da je za predsjednika odabrana neka druga osoba predstavlja neistinitu tvrdnju, a cilj iznošenja takve neistinite tvrdnje se vidi iz ostatka teksta članka.
U tekstu članka prenosite izjave izvjesnog Karuca u kojima on neosnovano kleveta Zajednicu Talijana Zadar i njezinu predsjednicu Rinu Villani, a vi mu za to pružate medijski prostor i nekritički prenosite njegove klevete.
Pisanje o postojanju kaznenih prijava neprihvatljivo je i predstavlja neosnovan napad na čast, ugled i dostojanstvo osobe o kojoj pišete, jer da ste htjeli javnost obavještavati o istini, mogli npr. pribaviti informaciju da li je protiv osobe i udruge o kojoj pišete pokrenut bilo kakav kazneni progon od strane ovlaštenog državnog odvjetništva. Ali vas očito ne zanima činjenica da ne postoji takav postupak. Kaznenu prijavu može podnijeti svatko protiv svakoga, ali to ne znači da je njezin sadržaj istinit, a iznošenje neistinitog sadržaja sa ciljem a se našteti nečijoj časti i ugledu temelj je za naknadu štete koja je time prouzrokovana toj osobi.
Osim toga iz sadržaja vašega članka jasno se vidi da ste nasjeli na priču osobe koja nema pravni legitimitet da se predstavlja kao predsjednik, ali ga u tekstu bez problema nazivate predsjednikom i tvrdite da je izabran za predsjednika 28. svibnja 2017. godine zauzimajući tako neosnovano stranu osobe koja otvoreno preko vas iznosi neistine i blati drugu osobu, bez argumenata, a vi služite kao novina preko koje se prenose klevete.
Naime, sve što tvrdi gospodin Karuc ne predstavlja istinu, ali vi spremno objavljujete te neistinite i neprovjerene optužbe.
Razina komunikacije koju prihvaćate objaviti i na taj način prenosite ispod je svake razine, jer osim neosnovanih kleveta ne postoje razlozi onoga o čemu pišete i što predstavljate kao "raskol u Zajednici Talijana" koji zapravo ne postoji. Postoji samo želja vašega sugovornika Igora Karuca da na silu i na neprimjeren način iznošenjem neistina kroz medije postigne svoje nelegitimne ciljeve. Pa zar se kroz medije rješavaju statusna pitanja ili za to postoji nadležno tijelo?
Prava istina je da je doneseno rješenje Ureda državne uprave o prekidu postupka, ali je istina da je na to rješenje uložena žalba i to rješenje nije postalo pravomoćno, te ne bi niti smjelo biti predmetom prepucavanja kroz medije.
Prava istina je da je u registru udruga kao predsjednik udruge Talijana Zadar upisano ime gospođe Rine Villani i prava istina je da će se o u za to propisanom postupku od strane ovlaštenog tijela odlučiti tko ima legitimitet za naredno razdoblje biti predsjednik navedene udruge.
Sve drugo su neistine.
Vi ste odlučili dali medijski prostor i omogućili iznošenje neistina jednoj osobi bez da je za to bilo opravdanog razloga, bez da ste se upitali koji je motiv osobe koja se obraća medijima umjesto da svoja prava ostvaruje pred nadležnim tijelima i ima li takav osoba opravdani interes da joj vi date prostor za iznošenje neistina i objeda na račun druge osobe.
Vi postavljate pitanje "Zašto šuti Talijanska unija", ali ste joj kao ozbiljna novina koja javnost želi informirati o istini – propustili postaviti bilo kakvo pitanje. Zašto to niste napravili vaša je stvar, ali time ste javnost ponovno obmanuli u pravcu u kojem to želi osoba kojoj ste dali medijski prostor.
Mogli ste, da ste htjeli, tražiti očitovanje Talijanske unije o tome tko je predsjednik i da li su zadovoljni radom udruge i na taj način provjeriti floskule koje vam se plasiraju prije njihove objave. S odgovorom bi zasigurno bili nezadovoljni vaši sugovornici.
Rad udruge Zajednica Talijana Zadar gotovo isključivo financira Talijanska unija, pa je njihovo mišljenje bitno, ali ga vi niste tražili.
Zato Zajednica Talijana Zadar i predsjednica Zajednice Talijana Zadar gospođa Rina Villani zahtijevaju da:
– se ovaj zahtjev za ispravak informacije sa sadržanim demantijem, objavi bez ikakve promjene teksta, na istom ili istovrijednom mjestu u dnevnim novinama Zadarski list te vašem Internet portalu "Zadarskilist.hr" na način da se iz naslova ispravka vidi kako se radi o ispravku objavljene informacije iz predmetnih članaka.
S poštovanjem,
Zajednica Talijana Zadar po predsjednici Rini Villani
te osobno Rina Villani,
zastupani po punomoćniku mr.sc. Ivi Brkiću, odvjetniku u Zadru