Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Bivšem ravnatelju Centra za socijalnu skrb odbijena zamolba za pomilovanje

Autor: Suzana Bandić

04.01.2010. 23:00
Bivšem ravnatelju Centra za socijalnu skrb odbijena zamolba za pomilovanje


Na Županijskom sudu u Zadru Tomislav Josip Biloglav osuđen je 2004. godine na zatvorsku kaznu u trajanju od četiri godine, a teretilo ga se zbog zloporabe položaja i ovlasti, krivotvorenja isprava i povredu obveze vođenja poslovnih knjiga
Komisija za pomilovanje predsjednika Republike, Hrvatske koja se uobičajeno sastaje uoči božićnih blagdana, odbila je zamolbu za pomilovanje Zadraninu Miroslavu Josipu Biloglavu (69), bivšem ravnatelju Centra za socijalnu skrb u Zadru.
Podsjetimo, nakon petomjesečnog sudskog postupka tijekom kojega su saslušana 142 svjedoka, Biloglav je na zadarskom Županijskom sudu u siječnju 2004. proglašen krivim za zloporabu položaja i ovlasti, krivotvorenje službenih isprava i povredu obveze vođenja poslovnih knjiga te je nepravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od četiri godine. Svega nekoliko mjeseci kasnije Vrhovni sud RH potvrdio je presudu zadarskog Županijskog suda pa je Biloglav po pravomoćnosti presude poslan na izdržavanje zatvorske kazne u Okružni zatvor u Gospiću.
Inače, osim zatvorske kazne, Sudsko je vijeće pod predsjedanjem Enke Moković tada prihvatilo i imovinsko-pravni zahtjev RH, kojim se od Biloglava potraživao dug državi od 448.337 kuna, a za koji je tijekom dokaznog postupka utvrđeno da je nepripadno prisvojio. Pri donošenju presude kao otegotna okolnost ocjenjena je njegova petogodišnja upornost u ostvarenju kaznenog djela, a posebice činjenica što je imovinsku korist stekao na štetu humane ustanove i socijalno najugroženijih ljudi, kojima je financijska pomoć itekako trebala.
Teretilo ga se da je u vremenu od siječnja 1997. do kolovoza 2001. godine, kao ravnatelj Centra svakodnevno tražio od daktilografa i socijalnih radnika da za njega, odnosno pod njegovom šifrom ispišu zahtjeve o dodjeli jednokratnih novčanih pomoći na imena osoba čiji je identitet sam izmišljao, onih koji su u međuvremenu preminuli ili onih koji takvu pomoć nikada nisu primali. Potom je od blagajnica tražio da ispišu isplatnice na imena tih osoba, a novac je zadržao za sebe.