Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Godina obilježena aferama

Autor: Ante Rogić

04.01.2010. 23:00
Godina obilježena aferama

Foto: Filip BRALA



Iako je kalendarska godina na samom početku ona akademska je već dobrano poodmakla, štoviše na samoj je sredini. No, sva događanja i planovi ipak se vezuju uz kalendarski, a ne akademski način računanja.
Prošla godina započela je i završila aferama vezanim uz profesore sa Sveučilišta u Zadru. Na samom početku godine u javnost je procurila vijest kako je Odlukom Vijeća Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru Željko Oštarić isključen je iz nastave i ispita. Oštarić je, naime, tezu njegova magistarskog rada “Durkheimova teorija totemizma” navodno prepisao i prikazao kao original, a opravdanje za to mu je neetičnost u akademskom svijetu.
Drugi dio godine bio je vezan za aferu Karabatić i iznuđivanje profesora Živka Nižića, pa se tako Sveučilište još jednom našlo u novinskim stupcima u negativnom kontekstu, mada ne svojom krivicom.
Od prošle godine u praksi je novi način promocije studenata na završetku studija. Naime dosad su se nekoliko puta godišnje održavale skupne promocije diplomiranih studenata. Budući da se Bolonjski sustav studiranja primjenjuje već nekoliko godina došlo se do prve generacije studenata koji su stekli prvostupnički status, dakle završili trogodišnju, prvu fazu studiranja. Umjesto dosadašnjih skupnih promocija u primjeni je nova praksa odjelnih promocija. Tako svaki odjel priređuje zasebne promocije za svoje prvostupnike. U prošloj godini promocije su priredili odjeli ekonomije, knjižničarstva, francuskog, geografije, njemačkog, povijesti umjetnosti, psihologije, te Odjela za izobrazbu učitelja i odgojitelja.
Ovo je godina u kojoj će svoj studij, htjeli-ne htjeli, morati završiti svi studenti koji studiraju po starom sustavu obrazovanja. Rok do kojeg trebaju diplomirati je 30. rujna ove godine. U prošloj godini novog voditelja dobila je studentska referada. Meri Mirković, dugogodišnja referentica za drugu i treću godinu dodiplomskih studija zamijenila je na mjestu voditelja Stipu Živaljića. Sama referada treba proći svoju reformu, nakon koje bi većinu poslova preuzeli odjelni tajnici.
Polovicom prošle godine Senat Sveučilišta u Zadru usvojio je Strategiju razvitka znanosti Sveučilišta u Zadru, a uskoro bi trebala biti donesena i prihvaćena i cjelokupna strategija Sveučilišta u Zadru.
Uz sve ove promjene i događaje Sveučilište u Zadru, kao i druga hrvatska sveučilišta u prošloj godini obilježila je studentska blokada nastave. Nezavisna studentska inicijativa uspjela je složno okupiti velik broj studenata, međutim kako je vrijeme odmicalo jedinstvo se donekle raspršilo, a Uprava je u konačnici sama blokirala Sveučilište i prekinula studentsku blokadu. Studentski plenumi nastavitli su se održavati sve do danas, uz ljetnu pauzu.
Sveučilište u Zadru u ovoj godini očekuje borba za namicanje sredstava za izgradnju nove Sveučilišne knjižnice, za koju je proveden natječaj za idejno rješenje. Također, već duže vremena se čeka obnova stare tehničke škole u čije bi prostore uselili pojedini odjeli.
Sveučilištu u Zadru dobilo je na samom kraju godine sveučilišnu povelju ‘Erasmus’ koja vrijedi do akademske godine 2013/2014. Povelja omogućuje Sveučilištu u Zadru sudjelovanju u programu Erasmus, a time i razmjenu studenata s partnerskim sveučilištima u Europskoj uniji. Dakle, pred Sveučilištem su novi izazovi, a najveći je, svakako, Bolonjski sutav obrazovanja, u koji se svi još uhodavaju..