Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Zadarski prevrtač uskoro autohtona vrsta?

Autor: Anamaria Perović

04.01.2010. 23:00
Zadarski prevrtač uskoro autohtona vrsta?


Golub prevrtač posebna je vrsta goluba koju karakterizira svojstvo prevrtanja unatrag. U svijetu inače ima 642 vrste golubova. Sedam pasmina registrirano je u Hrvatskoj te se nadamo da će im se uskoro kao osma priznata vrsta priključiti i zadarski prevrtač, kaže Zrinko Ceranja
Na osamnaestoj Državnoj izložbi malih životinja održanoj u prosincu prošle godine u Bjelovaru, u konkurenciji od preko 3.400 izloženih primjeraka, zadarski golubovi prevrtači, uzgajivača Vinka Ceranje i Josipa Jurjevića Adžića, osvojili su tri titule šampiona u eksterijernom natjecanju. Sljedeći korak članova Udruge uzgajatelja malih životinja “Zadarski prevrtač” priznavanje je ove pasmine kao domaće autohtone vrste.
Na državnoj izložba golubova, kunića, ptica, peradi i drugih malih životinja koju organizira Hrvatski savez udruga uzgajatelja malih životinja članovi zadarske Udruge sudjelovali su po drugi put. Od 89 članova Udruge, njih 34 bave se uzgojem upravo zadarskog prevrtača, a ovoga puta na izložbi je sudjelovalo njih petero. Ulaskom u Savez udruga i daljnjim sudjelovanjem na sličnim manifestacijama nadaju se da će zacrtani cilj ostvariti u što skorije vrijeme.
– Golub prevrtač posebna je vrsta goluba kojega karakterizira svojstvo prevrtanja unatrag. U svijetu inače ima 642 vrste golubova. Sedam pasmina registrirano je u Hrvatskoj te se nadamo da će im se uskoro kao osma priznata vrsta priključiti i zadarski prevrtač, kaže Zrinko Ceranja, tajnik zadarske Udruge uzgajatelja ističući velike sportske predispozicije ove zadarske vrste golubova. Oni se eksplozivno prevrću u zraku izvodeći salto unazad i do sto metara, a pojedini primjerci čak i preko petsto metara.
– Prevrtač ima velike sportske mogućnosti. U svijetu, naime, postoji oko 130 vrsta prevrtača, ali samo su dvije vrste u kategoriji “prevrtača rollera” koji se prevrću toliko brzo da se broj okreta ne može ni izbrojiti. To su birminghamski prevrtač i orijentalni roller. Ali, za razliku od zadarskog prevrtača, oni se u zraku mogu prevrtati uglavnom samo do 30 metara. Nadamo se stoga, kaže Ceranja, da će kao treća vrsta rollera biti priznat upravo zadarski prevrtač. Za to obično treba proći tri do sedam godina izlaganja na državnim izložbama, no u Savezu udruga najavljeno je da bi ova vrsta, čiji je uzgoj počeo krajem sedamdesetih godina, priznata trebala biti već dogodine.
– U sljedećoj godini nadamo se da će zadarski prevrtač biti priznat od strane Saveza, a potom očekujemo i na međunarodnoj razini, kaže Ceranja, zahvaljujući ovom prilikom na podršci Zadarskoj županiji kao i HVIDR-i Zadar, jer financijski izdaci su u radu veliki te je svaka pomoć dobrodošla. Među daljnjim planovima članova je, dodaje, nastojanje da se Udruga prenamijeni u udrugu sportskog karaktera, a potom bi članovi krenuli i s pripremama natjecateljskog pravilnika.