Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Prva hrvatska snimka pomrčine Sunca u Zadru

04.01.2011. 23:00
Prva hrvatska snimka  pomrčine Sunca u Zadru


Jeste li znali da je prva snimljena pomrčina Sunca u  Hrvatskoj snimljena upravo u Zadru? Na Staru godinu 1861.,  pionir hrvatske fotografije Dragutin Antun Parčić snimio je  triptih pomrčine Sunca u tehnici dagerotipija upravo u našem  gradu. To je ujedno i jedna od pet najstarijih fotografija pomrčine  Sunca u svijetu.
Jučer ujutro Zadrani su imali priliku vidjeti pomrčinu Sunca  uživo, a u večernjim satima prekrasne prizore neba i svemira  iznad Zadarske županije mogli su vidjeti na izložbi otvorenoj u  Gradskoj loži. Izložba astrofotografije posvećena je 150. obljetnici najstarije hrvatske fotografije djelomične pomrčine Sunca, a  postavljena je suradnjom Astronomskog astronautičkog društva  Zadar i Narodnog muzeja u Zadru.
– Glavni cilj izložbe je da Parčićevu fotografiju smjestimo gdje  pripada u svijetu astronomije, jer radi se o petoj po starini u  svijetu snimljenoj fotografiji pomrčine Sunca, a to nažalost nigdje  nije zabilježeno. Ovdje smo u njegovu čast napravili kombinaciju  fotografija novinskih fotografa koji su snimili noćno nebo svojim  aparatima i fotografije astronoma koji su to radili teleskopima.  Fotografije snimljene teleskopima radili su članovi hrvatskih  astronomskih društava te po njima možete vidjeti da nije samo  NASA sposobna raditi dobre fotografije neba nego da to odlično  mogu napraviti i amateri, rekao je na otvorenju izložbe Ivo Dijan  iz Astronomsko astronautičkog društva Zadar. Na izložbi je osim  njega o fotografiji govorio i proučavatelj zadarske fotografije  Abdulah Seferović, a s nekoliko riječi u ime Narodnog muzeja  Zadar okupljenima se obratila i ravnateljica muzeja Renata  Peroš.
Izložba fotografija neba nad Zadarskom županijom putovat će  po čitavoj Hrvatskoj, a njezino otvorenje u Zadru, i to baš na dan  pomrčine Sunca ima upravo simbolično značenje. Svi zaljubljenici u nebo, bilo profesionalno ili da samo uživaju u pogledu  na zvijezde, izložbu mogu pogledati u Gradskoj loži Zadar.