Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Zadarske komunalne tvrtke “zdrave”

04.01.2011. 23:00
Zadarske komunalne tvrtke “zdrave”


Pretpostavljam da je spomenuta analiza Instituta za javne financije i Ekonomskog fakulteta obuhvaćala rad komunalnih tvrtki u ostalim gradovima i mjestima Zadarske županije. Trebalo bi pogledati kako su poslovale tvrtke u Benkovcu, Gračacu, Obrovcu i ostalim gradovima, kazao je na kraju Peronja


Institut za javne  financije u suradnji s Ekonomskim fakultetom u Zagrebu nedavno je na svojoj internetskoj  stranici objavio analizu pod  nazivom “Financijsko poslovanje lokalnih komunalnih trgovačkih društava” u kojoj su procijenili rad županijskih komunalnih tvrtki. Inače, ovo je prva  analiza te vrste u Hrvatskoj, u  kojoj su autori Anto Bajo i  Marko Primorac koristili financijska izvješća 159 lokalnih  komunalaca, poslanih Fini tijekom 2008. i 2009. godine.
U tom izvješću stoji da raste  zaduženost lokalnih komunalnih tvrtki koje sve teže spajaju  kraj s krajem. Stoga poskupljenje komunalnih usluga prijeti u pet hrvatskih županija:  Koprivničko-križevačkoj, Dubrovačko-neretvanskoj, Osječko-baranjskoj, Zadarskoj i  Gradu Zagrebu.
Razlog zbog kojeg će doći do  poskupljenja komunalnih usluga je što se komunalne tvrtke  u većini županija sve više zadužuju, a sve teže plaćaju svoje  obveze. Tijekom prošle godine  komunalne tvrtke u sedam  županija imale su ukupne obaveze veće od njihovih ukupnih  prihoda, a među takve spada i  Zadarska županija.
Financijski najuspješnija su  komunalna društva u Varaždinskoj, Požeško-slavonskoj, Karlovačkoj, Bjelovarsko-bilogorskoj i Zagrebačkoj  županiji. U tim županijama  manja je vjerojatnost rasta cijena javnih usluga, zbog razboritog i kvalitetnog poslovanja te upravljanja financijama  komunalnih društava.
Iz Grada Zadra demantiraju  navode o poslovanju komunalnih tvrtki napominjući da se  istraživanje odnosilo na cijelu  Zadarsku županiju, a ne samo  na grad.
– Rezultati istraživanja mogu  se odnositi na bilo koji grad  unutar županije. Ono što je  sigurno je da u Zadru ni jedna  komunalna tvrtka neće povećati cijenu svojih usluga, kazala je Ivana Dadić, stručna  suradnica za informiranje i  protokol u Gradu Zadru.
Direktor zadarske Čistoće  Tomislav Ćurko potvrdio je navode Ivane Dadić te je dodao da  ova gradska tvrtka posljednjih  godina pozitivno posluje tako  da nema razloga za poskupljenje usluga ili zaduživanje.
– Sudeći prema našim analizama, pozitivno poslovanje  tvrtke Čistoća nastavit će se i u  2011. godini. Građani uredno  podmiruju svoja dugovanja, no  jedino je od strane gospodarstvenika nešto lošija uplata, ali  to nije alarmantno i ne utječe  na likvidnost tvrtke, kazao je  Ćurko dodavši da o poskupljenju nema govora. No, ukoliko se stvori situacija da je  poskupljenje nužno, bez odobrenja gradonačelnika neće se  moći niti realizirati.
Grgo Peronja, direktor tvrtke  Odvodnja također je rekao za  ovu gradsku tvrtku da nema  zaduženja te da je njeno poslovanje u potpunosti “zdravo”.
– Pretpostavljam da je spomenuta analiza Instituta za  javne financije i Ekonomskog  fakulteta obuhvaćala rad komunalnih tvrtki u ostalim gradovima i mjestima Zadarske  županije. Trebalo bi pogledati  kako su poslovale tvrtke u Benkovcu, Gračacu, Obrovcu i ostalim gradovima, kazao je na  kraju Peronja.