Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Perivojima vratiti sadržaje koje su imali

04.01.2012. 23:00
Perivojima vratiti sadržaje koje su imali


Naši građani to ne primjećuju, a ni turiste ne zanima kad dođu. Perivoji su bili omiljena okupljališta građana – Mirna Petricioli


Izložba fotografija iz fotomonografije “Zadarski vrtovi i perivoji” otvorena je jučer u Gradskoj loži. Izložbu su organizirali Narodni muzej Zadar i izdavač fotomonografije tvrtka Nasadi d.o.o., a na panoima su predstavljeni zadarski vrtovi i perivoji, kako stari, tako i današnji, moderni.
Mirna Petricioli, autorica teksta fotomonografije, kazala je kako izložba predstavlja zadarske perivoje, kako su oni nekad izgledali.
– Naši građani to ne primjećuju, a ni turiste ne zanima kad dođu. Perivoji su bili omiljena okupljališta građana, kazala je Petricioli napomenuvši kako su danas zadarski perivojizapušteni, ili služe sportašima za trčanje, poput preivoja Vladimira Nazora.
– Perivojima treba vratiti sadržaje koje su imali, kazala je Petricioli.
“Perivoji su arteficijalno oblikovani otvoreni prostori koji predstavljaju ostvarenje čovjekova sna i težnje za idealom rajskog vrta. Djela su to prvenstveno ljudske umjetničke kreacije te su oni, ne samo kulturna, već istodobno i vrlo vrijedna prirodna baština.
Danas ih gradovi, kao najljepši primjer gradotvornosti perivojne arhitekture, čuvaju kao vrijednosti koje su svakako i atraktivan turistički sadržaj. U prošlosti je uživanje u visokoestetiziranim pejsažno oblikovanim prostorima, najčešće oko palača vladara i plemstva bila privilegij visokih društvenih slojeva.
Prvi zadarski perivoj otvoren je 16. rujna 1829. godine na bastionu Grimani. To je najstariji i najveći bastion čija je izgradnja započela 1537. godine po projektu mletačkog graditelja Michle Sanmichelia. Perivoj je podignut u vrijeme romantizma kad nastaju prvi pejzažni perivoji po Europi, kad su se unutar perivoja rado koristili elementi različitih kultura. Gradski perivoj u Zadru je tipičan primjer tog doba, pa je vrlo zanimljiv, kako sa stajališta pejzažne arhitekture, tako i povijesti umjetnosti.”
Izložbu je otvorila Renata Peroš, ravnateljica Narodnog muzeja Zadar, napomenuvši kako je riječ o izložbi fotografija iz monografije, koja je promovirana u svibnju 2011. godine.
– Ovom izložbom se predstavlja duga tradicija vrtova i perivoja u Zadru, koja je postojala još od rimskog doba, bogatu hortikulturu našeg grada, kazala je Peroš dodavši kako se na ovaj način želi poručiti građanima da se možemo ponositi činjenicom kako živimo u najzelenijem gradu u Hrvatskoj.
Izložbu, sastavljenu od 30 fotografija na panoima, može se pogledati kroz sljedećih deset dana.