Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Policajci u smrt pod teškim maliganima

Autor: Ana Raić Knežević

04.01.2013. 23:00
Policajci u smrt pod teškim maliganima

Foto: PIXELL



Ivan Katanec (42) poginuo je na mjestu nesreće, a imao je čak 2,91 promila alkohola u krvi. Njegov suvozač Dražen Lesičak preminuo je na staru godinu, a izmjereno mu je 1,83 promila. U nesreći je teško stradala putnica u kamionu u kojeg je udarila policijska “škoda”


Novi skandal potresa domaću policiju! Utvrđeno je naime da su dvojica pripadnika Mobilne jedicine prometne policije koji su poginuli u prometnoj nesreći 28. prosinca prošle godine bili potpuno pijani. Tragedija što je zadesila policijski sustav i obitelji dvojice policijskih službenika pretvorila se tako u još jednu sramotnu sliku domaćih “plavaca” koji bi trebali provoditi zakon, štititi red i bdjeti nad dobrobiti građana.
Udes se, kako smo već izvještavali dogodio na autocesti A4 gdje se službena policijska “škoda” oko 23.20 sati sudarila s kamionom marke “mercedes” varaždinskih registracijskih oznaka kojim je upravljao 53-godišnjak. U silovitom naletu 42-godišnji policajac Ivan Katanec koji je bio za upravljačem “škode” na mjestu je smrtno stradao, dok je njegov 30-godišnji kolega Dražen Lesičak zadobivenim ozlijedama podlegao na staru godinu.
Teško ozlijeđena putnica
Za sada je utvrđeno da je “škoda” udarila u strašnji desni dio kamiona što se kretao u istom smjeru. Od siline udarca teretno vozilo probilo je zaštitnu ogradu i prešlo na suprotni kolnički trak te se prevrnulo, dok je službeno policijsko vozilo udarilo u zaštitnu ogradu i nastavilo sve do zapadne strane kolnika.
Na prevrnuti teretni automobila naletjela su dva osobna automobila, “renault clio” kojim je upravljala 22-godišnjakinja, te još jedan “renault clio” kojem je za upravljačem bio 27-godišnjak.
U udesu je teško ozlijeđena i 49-godišnja putnica iz kamiona, dok su ostali sudionici nesreće nakon pružene liječničke pomoći pušteni kući.
Ravnateljstvo policije jučer je izvijestilo kako točan uzrok tragičnog sudara još nije utvrđen, dok je analiza krvi na prisutnost alkohola u organizmu kod vozača pokazala da je Katanec imao koncentraciju od čak 2,91 promila alkohola u krvi. I drugi stradali policajac bio je pod popriličnim utjecajem alkohola. Izmjereno mu je, naime, 1,83 promila. Ostali vozači nisu bili pijani.
Propusti nadležnih
– Budući da im je smjena završavala u ponoć, utvrđeno je da su se u to vrijeme uputili prema sjedištu Mobilne jedinice. Dakle, nisu poduzimali policijske ovlasti u trenutku kada se dogodila nesreća, tvrde iz Ravnateljstva policije i napominju kako službeni automobil koji je sudjelovao u prometnoj nesreći nije “presretač”, već tzv. “operativno vozilo”.
– Kako bi se utvrdile sve činjenice koje su prethodile prometnoj nesreći, odnosno odgovornost i propusti mjerodavnih osoba u organizaciji službe i rukovođenju policijskim službenicima, glavni ravnatelj policije Vlado Dominić naložio je mjerodavnim internim službama utvrđivanje svih okolnosti ovog događaja, objašnjava glasnogovornica policije Jelena Bikić ističući kako je Ravnateljstvo policije iz poštovanja prema tragediji i gubitku dviju obitelji odlučilo tek nakon pokopa Dražena Lesičaka objaviti ove informacije.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU