Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Donat se ne ruši, ali treba hitnu obnovu!

04.01.2017. 23:00
Donat se ne ruši, ali treba hitnu obnovu!


Doći u Zadar, a ne vidjeti sv. Donat isto je kao i biti u Rimu, a ne vidjeti Papu. zasigurno nema turista ili domaćeg stanovnika koji se barem jednom nije zatekao ispred ili u samom Donatu. Velebna bazilika na antičkom Forumu prkosi svim nedaćama koje su grad kroz vjekove zadesile, a sada se i sama nalazi u problemima.
Simbol Zadra, Sveti Donat, najpoznatija bazilika izgrađena u 9. stoljeću renovirana prije 30-ak godina, davnih 80-tih, suočava se nizom poteškoća. Krov propada, prokišnjava, grede su trule, vlaga je prisutna po zidovima…samo je dio problema. A tu je još i južni zid crkve koji je nagnut 14 centimetara, a nije poznato zbog čega.
Sanaciji najpoznatije zadarske crkve treba pristupiti što ranije čega je svjestan i Jakov Vučić, ravnatelj Arheološkog muzeja Zadar, pod čijim je nadzorom Sv. Donat. Donat se, tvrdi ravnatelj, neće srušiti zbog nagnutog zoda, nama pred očima.
– Priča nije toliko alarmantna i dramatična, ali je renovacija potrebna, kratko objašnjava.
Što je utvrdilo 3D skeniranje
Još 2014. godine Ministarstvu kulture iz Arheološkog muzeja prijavili su kako kreću s radovima kojima bi se utvrdilo u kakvom je stanju Sv. Donat. Nakon što je Ministarstvo odobrilo suglasnost prošle godine obavljeno je 3D skeniranje koje daje najkompletnije slike situacije u kojoj se crkva nalazi.
– Ove godine provedeni su istražni radovi, a 2017. ćemo, nadam se, krenuti s izradom projekta sanacije Sv. Donata, rekao je Vučić.
Pojašnjava kako se 3D skeniranjem utvrdilo da krov prokišnjava, vlaga po zidovima unutar crkve koja prodire od poda, te se zadržava u zidovima pojedinih prostorija koje nemaju otvore, prozore. Također se otkrilo kako su središnji nosivi stupovi izgubili svoju čvrstoću i potrebno ih je obnoviti.
O južnom zidu koji se nagnuo za 14 centimetara, Vučić naglašava, kako nema bojazni da će Donat postati “kosa” bazilika, jer nema potvrde da se zid nagnuo u međuvremenu, odnosno, postoji mogućnost da je tako izgrađen ili se pak nagnuo kada su Talijani između dva svjetska rata uklanjali građevinu na Forumu koja se naslanjala na sam Donat.
– Na Donat planiramo postavljanje markerea koji mogu snimiti i najmanje detalje, milimetre pomicanja. Snimat će se nekoliko godina, koliko stručnjaci utvrde da je potrebno kako bi se vidjelo naginje li se zid uistinu ili je tako napravljen. To je preventivna kontrola, istaknuo je ravnatelj Arheološkog muzeja, ponovivši pritom kako nema govora da će se Donat srušiti nama pred očima.
Koliko će projekt renoviranja Donata iznositi, nije poznato, a Vučič navodi kako će dio sredstava dati Ministarstvo kulture, dio će ići iz prihoda Arheološkog muzeja, a nada se i pomoći Grada Zadra. Također, ne odbacuje mogućnost da se sanacija Donata izvrši sredstvima iz EU fondova.
Do sada je, podsjeća ravnatelj Vučić, na skeniranje Donata utrošeno 316 tisuća kuna, od čega je Arheološki muzej platio 166 tisuća, a ostatak sufinanciralo Ministarstvo kulture.
Smetaju mu zvučnici
Profesor sa zadarskog Sveučilišta dr. Pavuša Vežić podsjetio je kako je posljednja sanacija Donata napravljena prije više od 30 godina. Upozorava kako bi se odnos prema spomenicima trebao promijeniti, trebamo ih čuvati, afirmirati i revitalizirati kao baštinu. Vežić smatra kako je to puno važnije od njihove komercijalizacije. A upravo je komercijalizacija spomenika popularna u turističke svrhe.
Sveti Donat je, podsjetimo, zaštićeno kulturno dobro upisano u Registar Republike Hrvatske, ali se nije našao na UNESCO-vom popisu zaštićenih kulturnih spomenika.
Ravnatelj Arheološkog muzeja Vučić, na pitanje, propada li Donat zbog velikog broja turista koji ga posjećuje, odbacio je tu mogućnost. Kazao je da su crkve i ranije građene kako bi mogle primiti veliki broj ljudi. Ali, osobno, dodaje, smeta ga, kada se uoči raznih koncerata, veliki zvučnici postavljaju tik do bazilike.
– Zvučnike bi ipak trebalo odmaknuti od same crkve jer se vibracije od glazbe osjete unutra, dodao je Vučić.
Sveti Donat, nadaleko je poznat i zbog toga što se u prostoru same crkve dugi niz godina održavaju glazbene večeri.
– One će se i dalje tu održavati jer je koncertni prostor dobar i sjajna je akustika unutra, tvrdi ravnatelj Arheološkog muzeja.