Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Škraping vraća život na otok

Autor: Krešimir Bukvić

04.02.2009. 23:00
Škraping vraća život na otok


U okviru Morskog utorka, tribine Gradske knjižnice Zadar posvećene moru, morskim sportovima i aktivnostima predstavljen je ovogodišnji Škraping 2009. New Dimension, koji će se održati 7. ožujka na otoku Ugljanu. O ovogodišnjoj kombinaciji penjanja, skakanja, hodanja i snalaženja u prirodi, pašmanskoj verziji trekking utrke govorili su članovi otočne udruge TRS, Vlado Jureško i Jure Rudić te direktor Turističke zajednice Preko Ante Brižić, u ime ovogodišnjeg domaćina natjecanja.
– Drago mi je što se ove godine Škraping s otoka Pašmana preselio na Ugljan. Smatram da imamo odlične uvjete da ovogodišnje natjecanje bude odlično kao i sva prethodna, istaknuo je Brižić, zahvalivši se organizatorima što su prepoznali potencijale otoka Ugljana.
 Nešto više o samom Škrapingu, o uvjetima sudjelovanja, stazi i popratnom programu okupljenima su rekli Jureško i Rudić.
Za bolji život na otoku
Naglasili su kako je Škraping, doduše najvažniji, no samo jedan od projekata pašmanske udruge TRS, osnovane kako bi se unaprijedio život na otoku. Članovi TRS-a organizirali su do sada i nekoliko međunarodnih volonterskih kampova, okupili mlade ljude iz cijelog svijeta na projektima čišćenja otoka te organizirali nekoliko izložbi. No, uspjeh koji su postigli sa Škrapingom, čiju realizaciju “potpisuje” i AK Solin te turistička agencija Con Sole, nadmašio je sve ostale aktivnosti udruge i na neki način iznenadio i one najoptimističnije. Pokazalo se da se s puno volje i rada mogu realizirati i otočni projekti, nevezani za turističku sezonu. Škraping je vratio “život” na otok zimi, doveo turiste i u kratkom vremenu postao otočno događanje broj 1. izvan turističke sezone.
– Škraping je trekking utrka; kombinacija penjanja, skakanja, hodanja i snalaženja u prirodi čiji je cilj podizanje motivacije lokalnog stanovništva i uključivanja turističkih kapaciteta u nešto drugačije oblike turizma s naglaskom na pustolovni turizam, objasnio je Rudić u kratkim crtama samu bit utrke. Nadovezujući se na fotografije i kratki film o natjecanju, snimljen proteklih godina, koji je pušten tijekom tribine, Rudić je okupljenima približio Škraping, objasnio im sve pojedinosti bitne za sudjelovanje u ovogodišnjoj utrci.
Ultra i light staza
– I ove godine ćemo imati dvije utrke, dužu i kraću. Ultra staza je duljine 40 km i prolazi najsurovijim terenom otoka, s gotovo dvije trećine po oštrim škrapama. Light staza duljine je 16 km i za razliku od Ultre, prolazi “pitomim” dijelom otoka. Penje se na dva najljepša otočka vrha i prolazi kroz više stoljetne maslinike, ograde, suhozide i brojna otočna naselja, naglasio je Rudić.
O rastu Škrapinga svjedoči i činjenica da je na prvu utrku bilo prijavljeno 182 natjecatelja, na drugu 208 te na treću 359 natjecatelja. Škraping utrka je postala i dio hrvatske Trekking lige koja uključuje natjecanja na Mosoru, Risnjaku, Velebitu, Učki i Rabu te osvojila 1. nagradu za najbolju pustolovnu utrku 2006. godine u izboru Adventure-Sport.net portala i Trekking lige.
– Prošle smo godine dio sredstava skupljenih kotizacijom odvojili za humanitarne svrhe, za pomoć misiji Caritasa u Kongu, a ove godine namjeravamo pomoći udruzi slijepih te osigurati sredstva za kupnju treniranog psa vodiča, istakao je Jureško.
 On je okupljenima, osim Škrapinga, govorio i o još jednom projektu udruge, organizaciji Sajma pustolovnog turizma, koji će se održati od 6. do 9. svibnja u Arsenalu. Naglasivši kako neće biti riječ o klasičnom sajmu gdje će izlagači imati svoje štandove, Jureško je dodao, da će interakcija između poslovnih subjekata i zainterisiranih za njihove usluge biti organizirana na osobnom nivou.
– Povezat ćemo izlagače i buduće korisnike njihovih proizvoda ili usluga kroz dvadesetominutne sastanke, licem u lice, što će, vjerujem, polučiti dobar uspjeh, objasnio je Jureško.
 No, kako je peti mjesec još daleko, pojedinosti oko sajma bile su u drugom planu prekjučer navečer u knjižnici, okupljeni su nastojali saznati što više pojedinosti o ovogodišnjem Škrapingu, pa su ih Rudić, Brižić i Jureško uputili, između ostalog, I na web stranicu www.skraping.com gdje se svakodnevno ažuriraju najnovije vijesti oko utrke. Škraping će, moglo se čuti, i ove godine imati bogat zabavni program koji će uključivati nastupe nekoliko izvođača. U Preko dolazi plesna skupina Tihane Lončar, “Postolar Triper” te Emina Arapović kao i DJ Danilla Fox koji će puštati glazbu na ater partiju. U zabavnom tonu zaključen je i Morski utorak, s obzirom da su okupljene s nekoliko pjesama, naprije na početku, a onda i na kraju, zabavile članice kulturno umjetničke udruge žena Sv. Mihovil iz Poljane.