Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

I Vlada za objavu registra hrvatskih branitelja

Autor: Novi list

04.02.2010. 23:00
I Vlada za objavu registra hrvatskih branitelja


Kosor kaže da oko registra postoje pravni prijepori koje prvo treba razjasniti, dok branitelji stiču da bi objava donijela više štete nego koristi
Što bi se postiglo objavom registra hrvatskih branitelja? Da li se zna koja bi bila korist od toga, a kakva bi bila šteta? Razmišlja li se o posljedicama i ugrozi, branitelja, ali i države?
Ovim setom pitanja predstavnici braniteljskih udruga odgovaraju na jučerašnju izjavu Jadranke Kosor kako ona nema ništa protiv toga da braniteljski registar postane javan dokument. Premijerka je pri tome napomenula da oko objave registra postoje pravni prijepori te da njih prvo treba razjasniti. Pozvala se na pravno tumačenje prema kojem bi svaki branitelj morao dati odobrenje za javnu objavu registra budući da je riječ o osobnim podacima. Trebalo bi mijenjati nekoliko zakona, dodala je Kosor, a novoizabranom Predsjedniku Republike, Ivi Josipoviću, koji se još od predizborne kampanje zauzima za objavu registra, poručila je kako očekuje “da podrži Vladu i njezina nastojanja da se hrvatski zakoni u potpunosti poštuju.”
– Za objavu registra trebalo bi pet zakona ne promijeniti, nego ukinuti, ili pak reći da oni ne vrijede za branitelje, kaže Josip Đakić, predsjednik HVIDR-e i HDZ-ov saborski zastupnik. Dodaje kako on osobno nema ništa skrivati te da je svoj ratni put već objavio, no upozorava da je Zakon o zaštiti osobnih podataka usklađen s regulativom EU.
– Svaki branitelj mogao bi tužiti državu. Josipović je pravnik pa neka on to riješi, komentirao je Đakić.
– Ne mogu se samo tako kršiti zakonske odredbe. Sudjelovanje u Domovinskom ratu predstavlja vojnu tajnu. Moramo biti jako obazrivi jer bi neki ljudi mogli imati velike štete od objave registra, upozorava Tom Kačinari, predsjednik Zajednice udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata (ZUHDDR). Ističe kako bi objava registra značila “otvaranje Pandorine kutije”. Mogle bi uslijediti bezbrojne tužbe – samih branitelja zbog objave osobnih podataka, ali i žrtava ili njihovih obitelji.
– Zamislite da netko na internetu vidi tko je sudjelovao u ratnim operacijama u kojima je netko od njegove obitelji stradao? Koliko bi bilo privatnih tužbi i zahtjeva za odštetom, ističe Kačinari. Dodaje kako valja imati na umu da su u Domovinskom ratu sudjelovali ne samo Hrvati nego i pripadnici drugih nacionalnosti koji bi, ako ti podaci budu objavljeni, mogli imati problema u svojim zajednicama.
Kačinari je stoga uvjeren kako ne treba “vući mačka za rep”. Josipoviću, kao budućem zapovjedniku hrvatskih oružanih snaga, ali i pravniku, predlaže da sam “pronađe formulu” koja će riješiti brojne probleme koje bi izazvala objava registra.
– No, moje je pitanje da li ćemo time nešto dobiti? Da li će biti bolje stanje u državi, da li će braniteljima biti bolje, naglašava Kačinari. Podsjeća da je on još prije deset godina tražio da se odvoje pripadnici borbenog i neborbenog sektora.- Objavom registra vidjeli bismo imena političara koji su dobili počasne činove, no to ionako znamo. Onaj tko odluči objaviti registar, mora znati što želi postići i dobro razmisliti o svim posljedicama,” zaključuje Kačinari.
 


 JSOIPOVIĆ: OBJAVA PRAVEDNA I POŠTENA


Novoizabrani predsjednik Ivo Josipović najavio je da će “inzistirati i tražiti podršku Vlade da se objavi registar hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu jer je to nedvojbena želja” branitelja i braniteljskih udruga, pri čemu je dodao da potporu branitelja za to ima.
– Mislim da je to pravedno i pošteno, ali to ne znači da ljude koji nisu bili s puškom u ruci treba skidati s popisa, ali se na tom popisu moraju razlikovati oni koji su nosili pušku u ruci i glavu u torbi, rekao je Josipović. (Hina)