Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Kanal može zamutiti turističke vode

Autor: Alenka Festini

04.02.2010. 23:00
Kanal može zamutiti turističke vode


Kanal će se protezati u dužini od oko šest kilometara, od Košljuna do Paga. Rekli su mi da je podloga za kanal mulj dubok sedamnaest metara. Bojim se da će, kada se otvori kanal, velika morska struja taj mulj nositi u pašku uvalu te može doći do toga da more bude zamućeno u paškoj uvali. Može se dogoditi da ostanemo bez turizma, naglasio je Donadić


U Gradskoj vijećnici je održana skupština Udruge iznajmljivača soba i apartmana grada Paga, na kojoj su bili izvješće o radu udruge u 2009. godini, planovi i programi udruge za 2010. godinu, izvješće i rasprava o suradnji udruge s Turističkom zajednicom grada Paga, problem ostataka nekadašnjeg hotela “Bellevue” i rasprava o plovnom kanalu grad Pag-Košljun.
Mulj dubok 17 metara
Mate Branko Donadić, predsjednik ove Udruge, iznio je svoj stav o projektu kanal grad Pag-Košljun budući da je, kaže, o ovoj temi već pričao s nekoliko stručnjaka.
– Kanal će se protezati u dužini od oko 6 kilometara, od Košljuna do Paga. Rekli su mi da je podloga za kanal mulj dubok sedamnaest metara. Bojim se da će kada se otvori kanal, velika morska struja taj mulj nositi u pašku uvalu. Imali smo primjer da je more, kada su čistili ispod gradskog mosta, bilo mutno, žute boje do trajektnog pristaništa na Goliji. Može doći do toga da more bude zamućeno u paškoj uvali pa tako i do plaža. Može se dogoditi da ostanemo bez turizma, jer se u muljevitom moru paške uvale nitko neće kupati. Na stranicama Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva pronašao sam neke materijale o kanalu. Tu je opet jedan razlog za strah. Ulazak kanala u paški zaljev je predviđen na nekoliko mjesta. Jedno je tamo gdje je gradski most, drugo je između mosta i magazina soli. Zamislite, oni pišu između napuštenih magazina soli, za njih je naša stalna izložba solarstva “zapušten magazin soli”, ogorčeno je istaknuo Donadić.
Ivo Fabijanić, savjetnik paškog gradonačelnika Ante Fabijanića, koji je bio nazočan skupštini uime Grada Paga, naveo je da nije “za”, a niti “protiv” projekta kanala budući da nema sve informacije.
 – Kanal nije od jučer, on je ucrtan u prostornim planovima Paga još od kraja 80-ih godina prošloga stoljeća, ali do sada se o tome nije raspravljalo jer nije bilo investitora, a bilo je drugih projekata i problema. No nedavno je bila rasprava o kanalu i tada su rečene i dobre i loše strane izgradnje kanala i ne može se govoriti da je netko govorio samo dobro. Rečeno je da tu ima i nekih negativnih stvari i nekih koje se još ne znaju. Istina je da je tek u postupku pripremanja izrada studije utjecaja na okoliš. Nositelj sadašnjih aktivnosti je Državni hidrografski institut iz Splita i on to sve provodi, a kada se sve završi, onda ćemo o tome moći raspravljati. Mislim da ne treba unaprijed odbacivati neke projekte. To se nama u Pagu razbilo o glavu s puno projekata, jer smo unaprijed govorili da nešto ne valja pa nije napravljeno, a moglo je biti korisno. Ulaz neće biti na plaži Prosika niti gdje je most, nego je naš prijedlog da bude između gradskog mosta i magazina soli, kazao je Fabijanić.
O ovoj temi bilo je puno komentara, uglavnom o sumnji u dobrobit projekta kanal. Između ostalog čulo se da neće biti ništa od kanala, da će doći investitor, uzeti sav kamen s donjeg brda i ostaviti rupu. Fabijanić je istaknuo da to nije točno jer je predviđeno da će se kanal, ako dođe do njegove gradnje, graditi paralelno u Košljunu i s paške strane.
Sanja Želehovski, članica Udruge, inače predsjednica Eko udruge “Cvit soli” iz Paga, navela je da na stranicama Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva piše da postoje tri varijante izlaza kanala u pašku uvalu i nijedna nije isključena.
– Vi i ja možemo misliti što želimo, ali sve su tri varijante uključene i ne znamo što će se prihvatiti. Na projekt kanal može se uputiti nadležnom Ministarstvu pismena primjedba do 13. veljače i to će se uzeti u obzir i naravno da bi građani trebali reagirati, napomenula je Sanja Želehovski.
Ruševine hotela “Bellevue”
Bogdan Želehovski je rekao da bi Grad Pag trebao provjeriti bonitet svakog investitora pa tako i ovog.
– Inicijator i investitor projekta kanal je tvrtka ‘Moreuz’, a vlasnik te tvrtke je Želimir Doder. Znamo kome je Grad Pag prodao zemljište na predjelu Paških rebara i Selca. Mislim da su to neke pouke, napomenuo je Želehovski.
Ivo Fabijanić je rekao da je jasno da investitor u to ulazi i radi svoje zarade, no projekt će koristiti i za razvoj gospodarstva Paga.
– No istina je da se za sada radi o zahtjevu za izdavanje upute o sadržaju Studije utjecaja na okoliš za projekt plovnog kanala Pag – Košljun i studije će pokazati što nam donosi kanal. Sve će biti javno. Osobno ja nisam za, a niti protiv ovog projekta. Normalno da i kod mene postoje strahovi, međutim, treba još informacija da se vidi što nam projekt donosi, rekao je Fabijanić.
Nakon rasprave rečeno je da se putem web portala Ministarstva zaštite okoliša mogu uputiti pismene primjedbe za plovni kanal i to do 13. veljače.
Na skupštini se raspravljalo i o nizu problema i aktivnosti članove ove Udruge.
Donadić je naveo da je Udruga kao inicijator zadovoljna s radom stalne izložbe solarstva u prvom magazinu soli, a da sada predstoje aktivnosti s Udrugom ovčara “Rogujica” iz Paga da se uredi dio drugog magazina soli u kojem bi se postavila izložba o ovčarstvu i proizvodnji paškog sira. Rečeno je da se svi iznajmljivači apartmana i soba u Pagu mogu oglašavati i raditi buking putem internet portala Turističke zajednice grada Paga.
Donadić je naveo da je na skupštinu pozvao vlasnika ruševine hotela “Bellevue”, ali se nije odazvao.
– Ta ruševina godinama nakaradno strši i to se trebalo već odavno riješiti. Apeliramo na Grad i ostale službe da u okviru gradskih odluka o komunalnom redu na neki način prisile vlasnika da tu ruševinu hotela uredi.
Na skupštini je rečeno da je Udruga iznajmljivača soba i apartmana inicijator da se turizam kvalitetno razvija u Pagu te da se turistička sezona produži, a ne da traje samo dva-tri mjeseca.