Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Kaštela prva kvalifikacijska utakmica

Autor: Andrija Dešpoja

04.02.2010. 23:00
Kaštela prva kvalifikacijska utakmica

Foto: Sebastian GOVORČIN



Oba naša dva sljedeća protivnika, i Kaštela i Dubrava će vrlo vjerojatno biti naši supatnici u toj Ligi i svaka pobjeda nad izravnim konkurentom će biti vrlo vrijedna – kaže Mrva


Porazi su nažalost košarkašima Borik-Puntamike postali tužna svakodnevnica i nije u takvoj atmosferi jednostavno trenirati i pripremati se za nadolazeće utakmice. Najgore vrijeme tek dolazi, a svaki bod je prebitan za budućnost nastupanja u elitnom hrvatskom košarkaškom rangu. Pet poraza se nanizalo, a slijede dva gostovanja (Kaštela, Dubrava) koji će bitno odrediti šanse Puntamičana u svetom cilju očuvanja prvoligaškog statusa. Upravo te utakmice sa izravnim konkurentima poput Kaštela, Dubrave i Dubrovnika vrijede dvostruko, jer će se ti bodovi pisati u Ligi za ostanak, dok bi po sadašnjem stanju na ljestvici porazi protiv Trogira i Zaboka bili izbrisani. No u četiri kola prije kraja, treba se prvenstveno izaći iz negativne serije poraza, a nema bolje prilike od nedjeljne matineje (15 h) u Kaštelima. S tom parolom da svakoj seriji mora doći kraj, pa i onoj crnoj, kapetan Mate Mrva se nada poboljšanju bodovnog salda nakon gostovanju u splitskom predgrađu. Iz njegovih usta u Božje uši bi bila prva pomisao svih ljubitelja Puntamičana koji su u posljednje vrijeme ušli u nevjerojatnu negativnu seriju koja ih je dovela do iznimno teške situacije.
– Ušli smo u seriju poraza i postalo je već malo zabrinjavajuće. Iako su protivnici poput Trogira i Zaboka objektivno jači od nas ipak smo se nadali da ćemo na svom parketu uspjeti nadoknaditi taj nedostatak kvalitete, ali nam je u posljednje vrijeme uz poraze i sreća malo okrenula leđa. Ne smijemo samo padati u još veću depresiju, nego moramo zbiti redove i okrenuti se našem nastupu u Ligi za ostanak koja nas očekuje nakon završetka regularnog dijela lige. U tom kontekstu ove dvije sljedeće gostujuće utakmice će biti vrlo bitne. Oba naša dva sljedeća protivnika, i Kaštela i Dubrava će vrlo vjerojatno biti naši suparnici u toj Ligi i svaka pobjeda nad izravnim konkurentom će biti vrlo vrijedna. Tome smo svjedočili upravo prošle sezone kad su se svi klubovi našli s istim brojem pobjeda i poraza i na kraju je odlučivala koš razlika – reći će Mrva.
Nije jednostavno predviđati odlazak na teško gostovanje u situaciji kad momčad ima tako negativnu seriju. Koliko imate vjere u sebe nakon dva mjeseca bez pobjede (5. prosinca protiv Dubrovnika u Jazinama)?
– Definitivno nismo u nekoj odličnoj situaciji i već se teško sjetiti naše zadnje pobjede, no mislim da to nije toliko bitno ako uspijemo sve zaboraviti kad utakmica krene. Svjesni smo da će biti teško, ali ne i nemoguće. Kaštela su momčad al pari s nama i ne bi trebali strahovati od nekih njihovih pojedinaca koliko su kompaktni i homogeni kao momčad. U tom pravcu trebamo i mi gledati, pa se nadam da ćemo se uspjeti do nedjelje potpuno mobilizirati i odigrati onako kako najbolje znamo što bi nam trebalo valjda biti dovoljno da okrenemo kuglicu sreće i na našu stranu. No, ponavljam, bez pravog ratničkog pristupa i ostavljanja srca na parketu nećemo se moći nadati prekidanju crne serije.
Prvi vaš ogled s Kaštelanima ispao je na kraju kao malo jači trening (73:50). Prelako ste se obračunali s njima u toj utakmici iako su kasnije pokazali zavidnu formu i uspjeli pobijediti u nekoliko vrlo teških utakmica.
– Sigurno u nedjelju neće biti ni blizu jednostavno kako je bilo u prvoj utakmici. Oni su u toj prvoj utakmici igrali bez dvoje vrlo važnih igrača, a mi smo u to vrijeme bili u optimumu forme što se dobro vidjelo na obrani koju smo igrali. Ipak, oni su puno jači nego što je ta utakmica pokazala i u svakoj utakmici, osim toj protiv nas, su bili u tijesno. Štoviše uspjeli su skinuti nekoliko jakih momčadi. Njihov forte je obrana te nisu po imenima nešto strašni što pokazuje koliko igraju kolektivnu košarku. Uspjeli su u zimskom prijelaznom roku angažirati jako ime, Ljubu Šamadana, četvorku s odličnim šutom i prepunog NLB iskustva tako da i oni imaju svog konja za utrku. Nadam se da će naš u nedjelju biti ipak brži – za kraj je kazao Mrva.