Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Julijana Matanović Zadranima predstavila svoju najnoviju knjigu

04.02.2011. 23:00
Julijana Matanović Zadranima  predstavila svoju najnoviju knjigu


Ugošćivanjem Julijane Matanović i doktorice  Anke Dorić nastavljena je  književna sezona Gradske  knjižnice Zadar. Iako je Julijana u Zadru gostovala prije  svega deset mjeseci na manifestaciji “Zadar čita” to nije  spriječilo čitače da napune  Multimedijalnu dvoranu  Gradske knjižnice. Susret je  ovog puta bio namijenjen  nešto mlađoj publici, sedmim  i osmim razredima osnovne  škole, jer je Julijana predstavljala svoj prvi roman za  mlade naziva “Oni misle da  smo male”.
Ovaj roman neobična imena nastao je na nagovor doktorice Dorić koja godinama  radi u jednom savjetovalištu  te je odgovore na pitanja koja  se često ponavljaju htjela dati  u trajnom obliku. Kako bi  mlade zainteresirala za temu i  kako cijela priča ne bi bila  samo o bolesti nagovorila je  vrhunsku spisateljicu Julijanu  Matanović da napiše priču.  Tako je nastao lik 15-godišnje  Matije koja prolazi kroz probleme odrastanja, a negdje pri  kraju romana suočava se s  majčinom bolešću, rakom grlića maternice.
– Uvijek me bilo strah pisati  za mlade. Počela sam pisati  već u zrelim godinama prozu  za odrasle, a sada u drugoj  zrelosti prozu za mlade. Svi  nekako krenu s pjesmama, pa  prelaze na priče i prozu, dakle, moj put pisca nije baš  uobičajen. Knjiga izlazak duguje dr. Dorić koja mi je objasnila koliko je tema HPV-a  važna i koliko je važno da  mladi o njoj čuju. Moram  priznati da nije bilo lako, morala sam ući u svijet djece,  njihovo govor i način razmišljanja da ne bih ispala smiješna. Odrasli će vam još povlađivati i reći da im se nešto  sviđa iako nije tako, ali djeca  su iskrena ili vas vole ili ne,  rekla je Julijana na susretu  pokušavajući objasniti kako je  nastao njezin prvi roman za  mlade. Također je najavila kako ovo vjerojatno neće biti  njezina posljednja knjiga za  mlade.
Doktorica Dorić, također,  je objasnila svoje motive za  pisanje ove knjige, ali i zašto je  tako uporno nagovarala Julijanu da prihvati njen prijedlog.
– Namjera mi je bila da već  sada, u ovim mladim godinama, saznate da takve stvari i  bolesti, o kojima se u ovom  romanu piše, postoje. A ako  to znate jednog dana kada  dođete u godine da svoju intimu podijelite s nekim zahvaljujući znanju možete učiniti sve da se zaštitite, obratila  se okupljenoj djeci, osobito  djevojčicama, dr. Dorić. Između ostaloga otkrila je kako  je dodatni motiv za stvaranje  ovog djela bio i nedostatak  spolnoga odgoja u školama.
Nakon završetka razgovora,  koji je vodila Iva Pejković, iz  publike je stiglo i pitanje Julijani, a poslije susreta neke  od djevojčica fotografirale su  se s književnicom. Knjiga je  već dobila odlične kritike pa  nema sumnje da će i primjerci  u Gradskoj knjižnici često biti  na posudbi.