Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Policija širi istragu na poznate riječke tvrtke

04.02.2011. 23:00
Policija širi istragu na poznate riječke tvrtke


Istražitelji češljaju isplate osiguranja Jadranskom pomorskom servisu, Rumatu, tvrtkama DSK i A.M.E.C., a i dalje se nastavlja s istragama riječkih tvrtki koje su bile osigurane u CO. Pod lupom su i police “Viktora Lenca” i Rudolfa Sindičića


Klupko  mogućih  nepravilnosti, malverzacija,  lažiranja odšteta u riječkoj filijali Croatia osiguranja polako se odmotava, policija  češlja sumnjive transakcije,  likvidacije štete po svim policama isplaćene unazad nekoliko godina. Navodno, najviše su istražitelji USKOK-a i  Odjela za gospodarski kriminal PU primorsko-goranske  fokusirani na odjel TIK u  Croatia osiguranju, zadužen  za osiguranje transporta,  građevinskih objekata i sve što  plovi morem.
Uloga i poslovanje direktora filijale CO Ivana Vanje  Frančiškovića pod lupom je  inspektora  kao odgovorne  osobe. Mnogi anonimni sugovornici u riječkoj filijali ne  vjeruju da je Frančišković involviran u lažiranje odšteta,  objašnjavajući da su za isplatu  štete zaposlena barem četvorica, procjenitelj, likvidator,  kontrolor i osoba koja potpisuje odštetni nalog. A tu je  još i reosiguranje… 
Poznato je da je Frančišković prije nego je postao direktor filijale obnašao dužnost  voditelja odjela TIK i vrsni je  poznavatelj pomorske problematike u osiguranju, a kada je  otišao s te dužnosti zamijenila  ga je osoba koja mu je i do tada  bila desna ruka u zaključivanju  polica koje su usko specijalizirane i vezane za pomorsku djelatnost.
Sumnjivi termini  isplata
Pojedine isplaćene police  zainteresirale su policijske istražitelje, a sumnja se na štetu  tešku sto milijuna kuna. U  prvom su redu isplivale sumnjive  isplate štete nakon što je  u “Viktor Lencu” 2002. godine  dva puta gorio jedrenjak Sea  Cloud koji se nalazio na remontu. Zamoljen za komentar, tadašnji direktor brodogradilišta Damir Vrhovnik  jučer nam je samo kratko poručio da nema komentara. 
Potonuće Doka 7 u Brodogradilištu “Viktor Lenac” u  lipnju 2007. godine i odmah  potom isplata štete također je  zainteresirala istražitelje.  Ukupna imovina Brodogradilišta bila je osigurana u Croatia osiguranju ali ne i kontinuirano. Jedno vrijeme koristili su osiguranje druge osiguravajuće kuće jer je bilo  nešto jeftinije, a 2007. godine  su se ponovo vratili pod krov  CO. Upravo potonuće Doka 7  je pod lupom istražitelja, odnosno vremenski tajming isplate štete koja je uslijedila  nedugo nakon potonuća.
No, daleko je još od detaljnih rezultata kriminalističkog istraživanja, baš kao i u  slučaju osigurane kuće-hotela  Rudolfa Sindičića u Staroj  Baški koja je nestala u eksploziji 2006. godine. I u tom  slučaju policiju je zaintrigirala  vremenska nelogičnost od  uplaćivanja premije osiguranja kuće pa do eksplozije i u  konačnici mogućeg termina isplate štete. Croatia osiguranje  još nije isplatilo štetu u visini  nešto većoj od osam milijuna  kuna, a s kamatama se iznos  penje na nekih petnaestak milijuna jer je slučaj završio na  sudu. Sudski postupak traje, a  čeka se pravomoćnost presude.
Priča bez kraja
U segmentu pomorskog osiguranja spominje se i tvrtka  Jadranski pomorski servis, ali  zamoljen za komentar nije bio  raspoložen ni njezin prvi čovjek Ante Maras. Doduše, JPS  se ne nalazi pod  kapom CO već pune dvije godine jer  je Maras našao  novog osiguravatelja upravo zbog  nezadovoljstva naplatom šteta u  CO.
No, priči s likvidacijama fiktivnih šteta ne nazire  se kraj, dapače, što  se više kopa to više  isplivavaju sumnjive police i isplate  šteta, pa tako neslužbeno doznajemo da su u fokusu  češljanja dokumentacije i naplate polica riječke  tvrtke DSK, Rumat i tvrtka  A.M.E.C. d.o.o.
Vlasnik tvrtke  DSK je Darko Keser, a tvrtka je  široke lepeze djelatnosti, od grijanja i klima  uređaja, do nautike, i suhe marine. Pod Rumatom, čiji je vlasnik Marin  Legac,  nalazi se  više od polovine stambenih objekata u  Rijeci koji su osigurani u  Croatia Osiguranju, pa nije  neobično što su se i oni našli  pod lupom sumnjivih isplata  polica, odnosno likvidacija  šteta. Tvrtka A.M.E.C. d.o.o  u  vlasništvu je poznatog riječkog  tajkuna Mirka Pavičića. Tvrtka ima  široki spektar poslovanja, od nespecijalizirane  trgovine na veliko, špedicije,  carinskog skladištenja, opskrbe brodova i općenito djelatnosti vezanim za pomorstvo.  Kriminalističko istraživanje u  punom je jeku, a neslužbeno  doznajemo da se s češljanjem  riječkih tvrtki koje su bile osigurane u CO nastavlja.
Marine i škverovi
USKOK  se zainteresirao i  za  likvidaciju šteta  koje su isplaćivane temeljem polica osiguranja jahti. Istraga je fokusirana  na podnesene račune  havariranih  jahti.  Ima li što  nejasno u računima, postoji li  naplata  i onih stavki koje nisu  napravljene, ima li “viška dijelova” po računima, tek su  neka pitanja na koje mora odgovoriti istraga.  Neslužbeno  se doznaje da  se češljaju mala  brodogradilišta, odnosno marine, prvenstveno u Cresu i  Puntu. Tamo, koliko je poznato, na vezu jahte drži  većina  bogatih ljudi.
Direktor Vanja Frančišković u jučerašnjem razgovoru  nas je uputio na glasnogovornika korporacije Croatia osiguranja, istkanuvši “neka svatko radi svoj posao”, te da nema  ništa protiv da se ispitaju sumnjive isplate.
 


CO pokrenuo i interne provjere




 Croatia osiguranje jučer je priopćilo kako je pokrenulo interne provjere radi utvrđivanja eventualnih nepravilnosti u radu filijale Rijeka.
Provjere su pokrenute nakon što su službenici Odjela gospodarskog kriminaliteta PU primorsko-goranske u četvrtak iz riječke filijale CO-a izuzeli dokumentaciju o “određenim štetnim događajima fizičkih i pravnih osoba”. U priopćenju se ističe da MUP, te CO-ova Služba za internu kontrolu moraju ustvrditi činjenično stanje vezano uz napise o prijevarama na likvidacijama štete.
“U poslovnom nam je interesu da se što prije ispitaju i utvrde sve možebitne nepravilnosti u radu i pri tom poslu MUP i DORH imat će našu punu podršku”, navodi se u priopćenju CO-a. U priopćenju CO-a podsjećaju i da su sudionici nacionalnog programa borbe protiv korupcije, te da pritom surađuju s MUP-om i DORH-om. (S. Ab.)


 


Škifić: Polica “Lenca” nije sporna


 Havarija Doka 7 dogodila se koncem lipnja 2007. dok je “Viktor Lenac” još bio u stečaju. Jučer smo pokušali doći do tadašnje stečajne upraviteljice Ombrette Belić-Ilijašić kako bi nam objasnila kada je točno  sklopljena polica osiguranja s CO s osnova koje je onda “Lenac” dobio odštetu za potonuli dok u iznosu od 8 milijuna kuna, no Belić-Ilijašić ostala je nedostupna. Kontaktirali smo i aktualnog predsjednika Uprave “Lenca” Roberta Škifića koji je, kako nam je kazao, nakon medijskih napisa o policijskoj istrazi riječke filijale CO-a zatražio od svojih službi na uvid dokumente o isplati odštete za potonuli Dok 7. Škifić je, naime, na mjesto predsjednika Uprave “Lenca” došao u travnju 2008. godine.
–  U postojećoj dokumentaciji ne vidim ništa sporno, samo puku koincidenciju. Točno da je Dok 7 bio osiguran kod druge osiguravajuće kuće i ta je polica isticala 19. lipnja 2007. godine. S Croatia osiguranjem, nakon obavljenih razgovora, sklopljena je nova polica koja je počela teći od ponoći  20. lipnja 2007. Dok je, kao što je poznato, počeo tonuti 21. lipnja u popodnevnim satima, kazao je Škifić.  (O. A.)