Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Katičin: Treba razvijati svijest o biološkoj raznolikosti

04.02.2012. 23:00
Katičin: Treba razvijati svijest o biološkoj raznolikosti


– Ne podržavam činjenja štete, ali sam pobornik očuvanja i zaštite svih živih bića na zemlji – rekao je načelnik općine Tkon Katičin ističući potrebu da se o toj temi počne ozbiljnije razgovarati i kod nas


Nakon što je u Zadarskom listu objavljen tekst o pokušaju aktivista udruge za zaštitu životinja Animal Liberation Front koji su 27. siječnja otvorili kaveze u uzgajalištu tvrtke Kali Tuna s ciljem oslobađanja ribe, na te je napise reagirao načelnik općine Tkon, Danijel Katičin, ostavivši ispod teksta poveznicu za internetsku stranicu Općine gdje se može pročitati o ulozi mještana Tkona u projektu biološke raznolikosti Mediterana.
– Općina Tkon članica je nove mreže mediteranskih gradova i općina na polju zaštite biološke raznolikosti, Medivercities. Da, ostavio sam link za službenu internetsku stranicu naše Općine, ne kako bih izravno podržao ove aktiviste, jer nisam pobornik pravljenja štete, već kako bih ukazao na problem očuvanja svih živih bića na zemlji i potrebu da se o toj temi počne ozbiljnije razgovarati i kod nas – rekao je Katičin ističući kako je sretan da je baš njegovo malo mjesto dio jednog takvog vrijednog projekta. Katičin je istaknuo kako je u naprednim zemljama i članicama EU, ta tematika već odavno na visokoj razini, što nije slučaj u onima izvan nje. Kazao je kako je svjestan činjenice da se životinje svakodnevno koristi za razne eksperimente i u zemljama članicama EU, da ih se bespotrebno muči i slično, ali je napomenuo kako se upravo iz aktivnosti raznih udruga ljubitelja životinja vidi da se po toj tematici radi nešto konkretno s ciljem poboljšanja i mijenjanja onoga što bi svim civiliziranim društvima trebalo biti neprihvatljivo.
– Ako se o toj tematici razgovara, a onda ima i nade da se dođe do nekih rješenja i višeg stupnja – zaključio je Katičin napominjući kako se vidi da je i u Hrvatskoj svijest građana o toj problematici na nekoj višoj razini negoli je to bio slučaj 90-ih godina i ranije te treba raditi i dalje sve ono što će nas odvesti još jedan korak dalje, odnosno na još višu razinu svijesti.
Članovi udruge Prijatelji životinja upozoravaju još i kako treba mijenjati zakone u Hrvatskoj koji se odnose na zaštitu životinja, a upozorili su i kako se zakon donesen 2007. godine slabo primjenjuje u praksi.
– Kod nas građanin može podnijeti prijavu zbog zlostavljanja ili usmrćenja životinje, ali kada je riječ o zanemarivanju životinje što spada pod prekršajno djelo, to može učiniti samo veterinarski inspektor – kaže Luka iz udruge Prijatelji životinja napominjući kako žali jer u Zadru ne postoji ogranak njihove udruge, a upravo se zadarsko područje, kaže, pokazalo kao ono s najvećim brojem slučajeva mučenja, sakaćenja i usmrćivanja životinja.
– Osim što je potrebno svijest građana podići na višu razinu jer nema potrebe da se, primjerice, životinje uzgojene za prehranu pate danima u prijevozu i drže žedne i gladne danima, od farme do klaonice, već je potrebno provesti i hitnu reformu veterinarske inspekcije – poručuje ljubitelj životinja Luka.