Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Obnovljena velebitska kapelica

04.02.2012. 23:00
Obnovljena velebitska kapelica


Prošle godine razvaljena su vrata kapelice i ukradena bista bl. Alojzija Stepinca. Poharana su groblja u Novigradu i Pridrazi, ukradena zvona s crkve u Ruplju i Murvici Donjoj.Postoji li kakva kontrola u otkupnim stanicama sirovina?, pita se Željko Turić


Na inicijativu Udruge pripadnika Središta gardijskog za specijalističku obuku dočasnika “Damir Tomljanović – Gavran” iz Zadra i Udruge ratnih veterana 1. Gardijske brigade “Tigrovi”, u povodu obilježavanja 19. obljetnice akcije Maslenica i 18. godišnjice pogibije heroja Domovinskog rata Damira Tomljanovića – Gavrana, zajedničkom akcijom branitelja iz Zadra i Zagreba na Velebitu obnovljena je kapelica bl. Alojzija Stepinca, koja je devastirana i opljačkana u travnju prošle godine. Prema riječina tajnika Udruge Željka Turića, branitelji iz Zadra i Zagreba sastali su se na Velebitu ispod Tulovih greda kako bi zaštitili dostojanstvo heroja Domovinskog rata Damira Tomljanovića – Gavrana koji je u akciji Maslenica vodio suborce u oslobađanje najznačajnijih vrhova Velebita.
– Zajedničkom akcijom uspjeli smo iznaći materijalna sredstva za izradu vrata i nove biste bl. Alojzija Stepinca, na čemu posebno zahvaljujemo hrvatskom branitelju iz Zadra Frediju Švenjaku koji je izradio i vodio akciju postavljanja vrata. Važno je spomenuti i kipare iz Zagreba koji su doprinijeli da se izradi bista bl. Alojzija Stepinca za ovu kapelicu. Uređenje kapelice iskorišteno je i za uređivanje ostalih spomen obilježja poginulim braniteljima koja se nalaze u okolici. Nakon završetka radova, u sjećanje na mnoge dane provedene na ovome bojištu po iznimno hladnom vremenu uputili smo se pješke do šest kilometara udaljene Donje Bukve. Tijekom naše hodnje zaustavljali smo se uz spomen obilježja poginulim braniteljima kako bi zapaliti svijeću i pomoliti se za njih, rekao je Turić.
Za nekadašnje vojne instruktore, gardiste i spacijalce, hodnja je bila sjećanje na ratne dane i mnoge hladne neprospavane noći pod otvorenim nebom i stalnom prijetnjom neprijateljskih napada. Posebno teški, ističe Turić, bili su dani kada su im ginuli suborci. Ministarstvo obrane Republike Hrvatske 28. svibnja 1998. godine položilo je kamen temeljac za kapelicu, a blagoslovio ju je vojni ordinarij biskup Juraj Jezerinac 18. travnja 1999. na rođendan Damira Tomljanovića – Gavrana.
– Prošle godine, 11. travnja 2011. stigla je obavijest kako su razvaljena vrata te je iz kapelice ukradena bista bl. Alojzija Stepinca. Međutim do danas se nije doznalo tko je to učinio. Tih dana poharana su i groblja u Novigradu i Pridrazi pa stoga pretpostavljamo da se radi o istim vandalima. Ovih dana vidimo kako vandali nisu zaustavljeni, pa je tako ukradeno zvono sa crkve u Ruplju a nakon toga i još dva zvona u Murvici Donjoj. Pitamo se postoji li kakva kontrola u otkupnim stanicama sirovina? Zar je moguće da se tolika količina vrijednog materijala negdje proda odnosno otkupi a da se ne registrira, pita se na kraju Željko Turić.