Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Traži se četrdesetak radnika u ugostiteljstvu i turizmu

Autor: Ante Vidović

04.02.2013. 23:00
Traži se četrdesetak radnika u ugostiteljstvu i turizmu

Foto: Zvonko KUCELIN



Prema našim procjenama, u Zadarskoj županiji ima 50 do 70 posto stalnih sezonaca, od njih 2.000. Ove mjere donesene su u dobroj namjeri i vjerujemo da će postići učinak, kaže pročelnik zadarske Područne službe HZZ Željko Marić


Poslodavci na prostoru Zadarske županije na burzi rada, internetskoj stranici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), potražuju četrdeset i jednog radnika u ugostiteljstvu i turizmu. Riječ je o realnim radnim mjestima, a ne o stručnom osposobljavanju za rad bez zasnivanja radnog odnosa. S obzirom na to da je do prije desetak dana broj traženih radnika u navednoj djelatnosti bio jednoznamenkasti broj, očigledno je da su poslodavci započeli s potragom za sezonskom radnom snagom. Isti signali stižu i s drugih internetskih portala preko kojih se ostvaruje veza između posloprimaca i poslodavaca.
Stalni sezonac
Na tržište sezonaca odnose se najnovije mjere aktivne politike rada koje zajednički provode Ministarstvo turizma i Ministarstvo rada i mirovinskog sustava. Riječ je o mjerama stalni sezonac i rad nakon ljeta. One bi omogućile olakšane uvjete i potporu za rad nezaposlenima koji rade u sezoni te poslodavcima koji zapošljavaju sezonske radnike u turizmu. Mjerom stalni sezonac se poslodavcu iz djelatnosti turizma i ugostiteljstva do šest mjeseci godišnje sufinancira trošak doprinosa za produženo mirovinsko osiguranje stalnim sezonskim radnicima u vremenu kada ne obavljaju poslove kod poslodavaca, odnosno izvan sezone. U slučaju da radnik ne prihvati posao u idućoj sezoni, dužan je vratiti uplaćene doprinose produženog osiguranja, dok je uvjet za poslodavca da, uz zadržavanje broja stalno zaposlenih radnika, na neodređeno vrijeme zaposli 20 posto stalnih sezonaca godišnje. Mjera rad i nakon ljeta omogućava poslodavcima iz djelatnosti turizma korištenje svih potpora i mjera iz nadležnosti Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ). Potpore za zapošljavanje dodjeljuju se u obliku subvencija za plaće i iznose 50 posto godišnjeg troška bruto plaće za malog i srednjeg poslodavca, a 30 posto za velikog poslodavca, i to za sve skupine osoba koje ispunjavaju uvjet za zapošljavanje uz potporu HZZ-a. Poslodavci moraju uredno isplaćivati plaće i doprinose te ostale obveze prema državi.
Pad broja nezaposlenih – u ožujku
– Prema našim procjenama u Zadarskoj županiji ima 50 do 70 posto stalnih sezonaca, od njih 2.000. Ove mjere donesene su u dobroj namjeri i vjerujemo da će postići učinak, kaže pročelnik zadarske Područne službe HZZ-a Željko Marić te komentira kako će se kretanja na tržištu rada odraziti na evidenciju nezaposlenih.
– Poslodavci su počeli iskazivati interes za sezoncima. Ne očekujemo da će se to odraziti na broj evidentiranih nezaposlenih u veljači jer su sada u tijeku prijave, ali u ožujku će sigurno doći do pada broja nezaposlenih.
Poslodavci smatraju kako je još rano komentirati navedene mjere jer će one dobiti na značenju tek završetkom ove turističke sezone. Tek tada će se stvarno vidjeti koliko će se ove mjere odraziti na smanjenje broja nezaposlenih u Hrvatskoj.
Gledajući stanje na tržištu rada od njih ne treba previše očekivati. U uvjetima kada posla praktično nema, kada nezaposleni čekaju sezonu kao ozebli sunce, poslodavci su prilično sigurni da će doći do svojih sezonskih radnika. Takva praksa u turističkim županijama, pa tako i u Zadarskoj traje već desetljećima. Postavlja se pitanje zašto će netko plaćati dodatne doprinose i povećavati sebi trošak, ako za tim nema stvarnu potrebu. Da je potražnja za radnicima veća tijekom cijele godine, postojala bi realna opasnost da izgube već iskusan i uhodani kadar. Većih izgleda na uspjeh ima mjera rad i nakon ljeta kojom se dobiva jeftinija radna snaga, ako za njome postoji potreba u zimskim mjesecima.