Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Nova vrsta Petrovog uha prvi put izložena

04.02.2014. 23:00
Nova vrsta Petrovog uha prvi put izložena


U suradnji s Ronilačkim klubom Sveti Roko iz Bibinja i Gradom Biogradom na Moru Udruga za zaštitu okoliša Hippocampus u biogradskom Zavičajnom muzeju je na prigodnoj svečanosti otvorila izložbu atraktivnih fotografija riba Jadranskog mora i malakološke zbirke najpoznatijih vrsta puževa i školjki u Jadranu.
– Izložba je otvorena u sklopu projekta More u srcu financiranom od Zaklade Kajo Dadić Split u sklopu decentraliziranog modela financiranja Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva. Sveukupna vrijednost projekta je 40.000 kuna, kazao je Željko Domitrović, predsjednik Hippocampusa, te nastavio:
– Poruka cijele izložbe je zaštita podmorja čija bogatstva sve više blijede štetnim utjecajem čovjeka, naglasio je Domitrović.
Tijekom provedbe projekta ronioci Ronilačkog kluba Sv. Roko bilježili su podatke o staništima te fotografirali podmorje i time prikupili niz zanimljivih materijala.
– Izložene su 32 fotografije morskih riba, 20 vrsta puževa i 16 vrsti školjki. Među njima po prvi puta u Hrvatskoj je izložena nova vrsta Petrovog uha zvanog Haliotis mykonosensis, za kojeg se nije znalo da živi u Jadranu već kod otoka Mikonos, jednog od najpoznatijih kozmopolitskih turističkih odredišta u Grčkoj, obznanio je Đani Iglić, predsjednik Ronilačkog kluba Sv. Roko.
Školjka Petrovo uho se obično jede u kuhanim jelima, ali rijetko s obzirom da se radi o jednoj od najskupljih vrsta školjaka. Nova vrsta Petrovog uha je pronađena na vanjskoj strani otoka Premude i Dugog otoka, na dubini od četiri do pet metara.
Govoreći o izloženim fotografijama, puževima, školjkama i općenito ronilačkom poslu Iglić je kazao kako im je ovim projektom prvenstveno namjera bila da građane i goste upoznaju s bogatstvom i raznolikošću morskih dubina Jadranskog mora te da im na neki način sugeriraju kako je potrebno čuvati more od zagađenja, a time i sav podvodni svijet u njemu.