Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Momčad za jedno poluvrijeme

Autor: Šime Ćurko

04.03.2009. 23:00
Momčad za jedno poluvrijeme

Foto: Vedran SITNICA



Zadar od 1. do 20. kola u većini utakmica ponavlja iste pogreške, opravdanja nakon svakog poraza su ista ili slična. Posljedice se znaju, ali o uzrocima nigdje ni riječi


Nismo imali sreće, negdje će nam se vratiti, psihološki smo pali nakon primljenog gola, imamo još dovoljno utakmica, nismo tako loši kao što pokazuje ljestvica…. To je samo dio arsenala opravdanja s kojima na Stanovima objašnjavaju loše ovosezonske rezultate. I zaista, svaka navedena tvrdnja u prvoj rečenici ima smisla, našlo bi se još nogometnih momčadi koje imaju slične probleme, nitko ne negira da je dobar dio poteškoća u zadarskoj momčadi psihološke naravi. No, jedan je problem očit i rješenje se i dalje ne vidi. Zadar od 1. do 20. kola u većini utakmica ponavlja iste pogreške, opravdanja nakon svakog poraza su ista ili slična. Posljedice se znaju, ali o uzrocima nigdje ni riječi. Zadar je na identičan način gubio jesenas, Zadar je iste pogreške ponavljao na prijateljskim utakmicama, Zadar je na uobčajeni način izgubio u Rijeci. Svakim vikendom sve je manje kola, još je samo 13 utakmica do kraja sezona, a Zadar ne pokazuje da se izdignuo iznad nekih svojih slabosti. Vrijeme ide, ali Zadrani svoju posljednu poziciju ne mijenjaju još od kolovoza prošle godine. Rijeka je podsjetila da su problemi veliki, toliki da je sada još jasnije da će Zadru veliki uspjeh biti pomakne li se barem na 11. poziciju. Kad se malo pogleda unatrag onda je jasno u čemu je najveći dio zadarskih muka, momčad se na terenu ponaša kao da utakmica traje 45 minuta. Nekad je to prvih, rijeđe drugih 45 minuta. Ostatak utakmice što bude. A tako ne ide. Izdvojili smo osam utakmica u kojima se Zadar ponašao po sličnom obrazcu.
Hajduk – Zadar 1:0
Na početku nove sezone Zadar je na Poljudu dobro izgledao, a Marin je Tomasov u prvom poluvremenu promašio šansu utakmice. Činilo se da će nakon više od desetljeća Zadrani ostati neporaženi na Poljudu, a onda se u posljednjim minutama pojavio Senijad Ibričić i iz skraćenog kornera uhvatio Antonija Ježinu na spavanju. Nitko nije ni slutio da je to samo početak zadarskih nevolja.
S. Belupo – Zadar 2:1
Tomasov je pogodio za zadarsko vodstvo u 18. minuti, ali su Koprivničani uspjeli preokrenuti rezultat. Bila je to prva izvedba kasnijeg zadarskog klasika, odlično prvo i loše drugo poluvrijeme.
Zadar – Dinamo 2:3
Prvak je u Stanovima gubio 2:0 nakon prvih 45 minuta u prvoj službenoj utakmici odigranoj pod svjetlima reflektora. Sve je upućivalo da će Zadar doći do prve pobjede u sezoni No, slab dan Antonija Ježine pogurao je Dinamo do potpunog preokreta. Zagrepčani su sretno slavili, a Zadar se držao svoje teorije da je dovoljno jedno (prvo) poluvrijeme za dobar rezultat. Jasno, u praksi nije tako, nekad ni 90 dobrih minuta nisu dovoljni za pobjedu.
Zadar – Croatia S. 1:2
Na isteku poluvremena Zadrani su imali 1:0, Croatia je djelovala kao nižerazredna momčad kojoj će domaćini lako napuniti mrežu. No, u prvom ozbiljnijem pokušaju pred zadarskim golom Sesvećani su 15-ak minuta prije kraja izjednačili, a nekoliko trenutaka kasnije i poveli. Oba gola postigao je veteran Vladimir Petrović. Začuđeni Zadrani mogli su samo još jednom pognute glave otići s terena.
Dinamo – Zadar 2:0
Zadrani nisu prijetili Zagrepčanima u napadu, ali u obrani su dobro stajali. Momčad s Ivicom Datkovićem na klupi 70 je minuta čuvala nulu i onda – pukla. Najprije, jedan pa drugi gol “modrih” u posljednjoj šestini utakmice za novi poraz.
Zadar – Inter 1:1
Počelo je idealno, Tomasov je u 22. minuti pogodio iz slobodonog udarca u, pokazalo se kasnije, svojoj posljednjoj utakmici u zadarskom dresu. Zadar je napadao, ali samo prvo poluvrijeme. U nastavku već viđen scenarij, Inter je počeo pritiskati da bi Sivonjić je dvije minute prije kraja pronašao rupu u zadarskoj obrani i ponovno bacio zadarsku publiku u očaj. Tih 1:1 mogli bi Zadrane u konačnici skupo stajati.
Zadar – Cibalia 2:1
Zadar je pobijedio, ali malo je nedostajalo da i Vinkovačni “omaste brk” na Stanovima. Prvo poluvrijeme besprijekorno, drugo katastrofa u kojoj je sreća za Zadar što Cibalija nije uspjela izjednačiti, možda i pobijediti.
Rijeka – Zadar 2:1
Zadrani kao da nisu bili na Kantridi u prvih 45 minuta, ali stvar je spasio Andrija Vuković. Kad je Rijeka povela Zadar se konačno trgnuo, izjednačio u 80. minuti iz jedanaesterca imao priliku za potpuni preokret. Župan nije zabio i onda nešto što se ozbiljnim momčadima ne smije događati. Stotinjak sekundi nakon Županog promašaja Rijeka je postigla gol. U redu, Zadar nije zabio za vodstvo, ali i bod je s Kantride bio dobar. No, ponovno je Zadra pao na psihološkom testu, kad je trebalo sačuvati 1:1, a a to uopće nije bio loš rezultat, Zebićevi igrači nisu ni to uspjeli.


 PRIMITI GOL ISTO ŠTO I IZGUBITI UTAKMICU




Četiri pobjede zabilježio je Zadar u 20 utakmica, triput 1:0 (Varteks, Hajduk, Šibenik), jednom (2:1). Kad je prvi primio gol Zadar nijednom nije uspio pobijediti, sve što je uspio bilo je spašavanje jednog boda. Tako se 0:2 s Osijekom na Šubićevcu pretvorilo u konačnih 2:2, a na Stanovima je nadoknađeno vodstvo Slaven Belupa pa je utakmica završila 1:1.


 VRATIO SE ĆURJURIĆ


Stjepan Skočibušić preskočit će i utakmicu s Varteksom, jer i dalje nije registrian za momčad sa Stanova. S treninzima je počeo Ivan Ćurjurić i on će biti u konkurenciji za Varaždin. Ćurjurić je, nakon što je ostavio dobar dojam na Dvoranskom prvenstvu, propustio dobar dio priprema zbog upale patele. Dvoboj s Varteksom (nedjelja, 15.30) sudit će Igor Pristovnik iz Zagreba odakle su i njegovi pomoćnici Krunoslav Ambrinac i Tvrtko Jureša.