Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Za sadnice masline i loze 270 tisuća kuna

Autor: Velimir Brkić

04.03.2009. 23:00
Za sadnice masline i loze 270 tisuća kuna

Foto: Velimir BRKIĆ



Naselja u našoj općini zelene se od mladih maslinika i vinograda! Jedan od razloga je i angažman općinske uprave oko nabave sadnica. Ostvareni poticaji i sadni materijal po povoljnim cijenama snažan su poticaj za razvoj maslinarsko-vinogradarske i povrtlarske proizvodnje na općinskom području, istaknuli su nazočni maslinari i vinogradari
U okviru ovogodišnjeg projekta daljnjeg unaprjeđenja i subvencioniranja poljoprivredne proizvodnje te maslinarstva i vinogradarstva područja koja su tijekom 2008. godine u potpunosti uredno podmirila obveze prema Općini Poličnik (Lovinac, Rupalj, Suhovare, Visočane, Ninski Dračevac, Briševo, Murvica, Murvica Gornja, Poličnik Gornji, Poličnik). S obzirom na razna porezna i komunalna dugovanja neplatiše se nisu ni mogli prijaviti za kupnju subvencioniranih sadnica maslina, maksimalno 50 sadnica i cjepova vinove loze.


Podijeljen je rekordan broj sadnica i cjepova – 5.720 sadnica maslina i 12.231 cijep vinove loze u ukupnoj vrijednosti od 270.000 kuna. Maslinarima i vinogradarima podijeljene su sadnice maslina domaćih i talijanskih sorti (orkula, drobnica, leccino, pendolino, levantino), dok su poljoprivrednici mogli birati bijele i crne sorte cjepova vinove loze i to maraštinu, debit, grenache te plavinu, babić, syrah, merlot i cabernet sauvignon. Sadnice i cjepovi su iznimno dobre kvalitete i kada prestane bojazan od kasnih jačih mrazova, treba ih posaditi.
– Naselja u našoj općini se zelene od mladih maslinika i vinograda! Jedan od razloga je i angažman općinske uprave oko nabave sadnica. Ostvareni poticaji i sadni materijal po povoljnim cijenama snažan su poticaj za razvoj maslinarsko-vinogradarske i povrtlarske proizvodnje na općinskom području, istaknuli su nazočni maslinari i vinogradari.
Da je višegodišnja politika subvencioniranja sadnica pala na plodno tlo, govori podatak da su na nedavno održanim Danima masline u Zadru maslinari iz općine Poličnik “pobrali” pregršt medalja i priznanja.
– Zahvaljujući poticajima Ministarstva poljoprivrede, Zadarske županije i Općine Poličnik dolazi do pravog poljoprivrednog booma u podizanju novih nasada maslina i vinograda, naglasio je općinski načelnik Davor Lončar, dodajući kako općinsko čelništvo posebno raduje spoznaja da postoji veliki interes kod mladih ljudi za maslinarstvo, voćarstvo i vinogradarstvo, ali i za uzgoj oraha i badema za potrebe Badela i drugih zainteresiranih tvrtki.
– Sve je veći interes za podizanje trajnih nasada, istaknuo je Lončar, dodajući da se iduće godine može očekivati još intenzivnije podizanje novih trajnih nasada s obzirom na državni program podizanja trajnih nasada, i da će se i za iduću godinu u općinskom proračunu za subvencioniranje osigurati novac.
No, subvencije sadnica nisu jedino čime se želi oživiti poljoprivreda na ovom području. Naime, na proljeće će se nastaviti akcija subvencioniranja povrtlarskih presadnica, za što je u zemuničkom rasadniku Piket naručeno čak 130.000 komada presadnica.