Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Bez plaća i komunalci Otoka Pašman

Autor: Velimir Brkić

04.03.2010. 23:00
Bez plaća i komunalci Otoka Pašman

Foto: Adam VIDAS



Radimo sve što je u našoj moći kako bismo djelatnicima osigurali i isplatili zaostale osobne dohotke. Štoviše, u tijeku je i preustroj komunalne ustanove – Ivica Medić, direktor JKU


Kriza i recesija zahvatile su i zadarske otoke. Točnije, trinaest djelatnika Javne komunalne ustanove “Otok Pašman” već tri mjeseca nije dobilo osobni dohodak. Blagajna ustanove u 100-postotnom vlasništvu Općine Pašman (Kraj, Pašman, Mali Pašman, Barotul, Mrljane, Neviđane, Dobropoljana, Banj, Ždrelac) je prazna.
Recesija i zatvoreni krug dugovanja i nelikvidnosti blagajnu puni znatno slabije od očekivanja te su slijedom toga i radničke plaće, nažalost, morale pričekati. Osobni dohoci nisu isplaćeni za mjesec siječanj i veljaču, dok je za mjesec prosinac osobni dohodak isplaćen tek nekolicini od trinaest djelatnika.
– Radimo sve što je u našoj moći kako bismo djelatnicima osigurali i isplatili zaostale osobne dohotke. Štoviše, u tijeku je i preustroj komunalne ustanove. Riječ nije o kozmetičkim promjenama već o znatnom širenju djelokruga rada kako bi JKU “Otok Pašman” što prije prebrodio postojeće poteškoće na zadovoljstvo djelatnika i svih općinskih žitelja, rekao je novi direktor JKU Ivica Medić koji je na tom mjestu zamijenio umirovljenog Franu Poljaka.
Općina Pašman osnovala je 2000. godine Javnu komunalnu ustanovu “Otok Pašman” radi što boljeg obavljanja poslova uređenja naselja, izgradnje i održavanja komunalne infrastrukture. Jedan od najvažnijih i najvećih poslova koje je do sada JKU napravila izgradnja je mjesnih vodoopskrbnih mreža u dužini od oko 55 kilometara s oko 1000 priključaka. JKU “Otok Pašman” danas ima trinaest zaposlenih koji obavljaju odvoz komunalnog otpada na izvanotočno odlagalište, priključenje objekata na vodovodnu mrežu i održavanje javne rasvjete.
– Molimo djelatnike JKU “Otok Pašman” za strpljenje. Iako radimo sve što je u našoj moći financijska situacija nije sjajna. Ovo su krizni mjeseci u godini pa smo imali poteškoće s naplatom dugova. Zbog izmjena u Zakonu o otpadu po kojem je gradovima i općinama dana mogućnost da se za naplatu odvoza smeća primijeni kriterij jedinice mase ili volumena otpada ili broja članova domaćinstva još nisu ni poslane uplatnice za naplatu odvoza smeća, govori novi predsjednik Upravnog vijeća JKU “Otok Pašman” pašmanski načelnik Nedjeljko Medić.
– Ulažu se veliki napori na stabilnosti poslovanja općinske komunalne ustanove. Osim proširenja djelatnosti, svim snagama radimo na stvaranju pozitivne klime kako bismo s novom strategijom poslovanja komunalnu ustanovu što žurnije podignuli na zdrave noge. Svaki djelatnik će ubuduće trebati zaraditi, a ne samo čekati osobni dohodak, poručio je načelnik Medić koji je na čelo Općine došao na neposrednim izborima održanim u mjesecu svibnju protekle godine.
Zadarski otocima nužna je državna pomoć kako bi se zaustavila daljnja depopulacija. Ukupno gledano na zadarskim otocima nikad nije živjelo manje ljudi (ljeto ne računamo). Kriza “mete” ponajprije osobne dohotke, a potom i radna mjesta. Posebno je alarmantno stanje na otocima. Nakon depopulacije, odnosno iseljavanja za “trbuhom za kruhom”, otoke je neminovno zahvatila i recesija. Postavlja se i pitanje opstojnosti ovakvog ustroja lokalnih jedinica. Na području koje sada pokriva Zadarska županija do Domovinskog rata smo imali samo šest općina, a sad čak 34 gradova i općina. Od tog broja tri su na otoku Ugljanu (Preko, Kali, Kukljica), a dvije općine na otoku Pašmanu (Pašman, Tkon).