Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Kumstva za Kongo

Autor: Ivo Dominis

04.03.2010. 23:00
Kumstva za Kongo


Dosad su ostvarena 33 kumstva samo u gradu Rijeci i to dok sam ja bio župnik tamo, a ima ih još diljem cijele naše Provincije, kaže fra Drago Ljevar, gvardijan zadarskog samostana Sv. Frane, dodajući da su baš prošlog tjedna doznali za dvije djevojčice iz kongoanskog Kimbulua koje su se kao kumčad potrudile zahvaliti svojim hrvatskim dobrotvorima


U okviru franjevačkog bratstva Provincije Svetog Jeronima pokrenuta je vrijedna dobrotvorna akcija kumstva sa svrhom pomoći pri školovanju siromašne djece u afričkoj državi Kongo. Akcija je uznapredovala i daje dobre rezultate na razini cijele Provincije koja se prostire od Kvarnera do Boke kotorske, a od nedavno je zaživjela i u Zadru gdje je njezino sjedište.
To je zamišljeno na principu kršćanske solidarnosti, prvenstveno vjeroučenika prema svojim vršnjacima koji žive u siromaštvu i svekolikoj potrebi. Pedeset eura za osnovce, a 100 eura za srednjoškolce i starije je godišnje izdvajanje tijekom šest godina koje daje pouzdanu nadu da će se ta afrička djeca lakše osamostaliti.
Zadarski fratri su ovo hvalevrijedno djelo inicirali prošlogodišnjeg Došašća kada je u njihovoj sredini boravio fra Ilija Barišić, član njihove Provincije koji djeluje kao misionar u Kongu na katoličkoj misijskoj postaji Kimbulu. U toj svojoj župi pastoralno skrbi o brojnoj siromašnoj djeci među kojima su mnoga bez jednog ili oba roditelja. Fra Ilija je tada svoju subraću u domovini potaknuo da među svojim vjernicima ozbiljnije porade na akciji u vidu kumstava ovoj djeci u njegovoj misijskoj župi.
– Dosad su ostvarena 33 kumstva samo u gradu Rijeci, i to dok sam ja bio župnik tamo, a ima ih još diljem cijele naše Provincije, kaže fra Drago Ljevar, gvardijan zadarskog samostana Sv. Frane, dodajući da su baš prošlog tjedna doznali za dvije djevojčice iz kongoanskog Kimbulua koje su se kao kumčad potrudile zahvaliti svojim hrvatskim dobrotvorima. One su Masika Matembela, 9-godišnja učenica drugog razreda osnovne škole i Kavira Katavu, 10-godišnjakinja. Masika ima samo oca, a Kavire samo majku.
Stoga, na ovu plemenitu nakanu fra Drago i njegova subraća potiču na nastavak akcije i apeliraju na nova kumstva. Donacije za fra Iliju i njegove afričke stićenike se primaju preko žiro-računa Provincije: 2500009-1101027824 s naznakom “kumstvo” otvorenog kod Hypo Alpe Adria Bank d.d. Zagreb.
Nakon uplate svote na taj račun poželjno je poslati obavijest tajniku Provincije koji će to proslijediti fra Iliji u Kongo. Fra Iliju za podrobnije informacije zainteresirani mogu kontaktirati na e-mail ilija_barisic yahoo.fr